Mensen luisteren in stilte naar het gedicht
Mensen luisteren in stilte naar het gedicht Irene van Valen

Licht in Herinnering: ,,Het is mooi en belangrijk om samen te gedenken”

12 december 2021 om 19:06 Overig

HOUTEN Ruim 50 mensen verzamelden zich op 12 december op de Algemene begraafplaats Oud Wulven. Zij herdachten met elkaar hun overleden dierbaren tijdens het vijfde samenzijn van Licht in Herinnering in Houten. De kou werd vergeten door de warmte van dit samenzijn.

Irene van Valen

Bij aankomst ontmoetten alle aanwezigen elkaar onder het genot van een warm drankje en live muziek. Uitvaartverzorger Anneke Schaap heette iedereen welkom en bedankte de organisatoren voordat zij het woord gaf aan burgemeester Gilbert Isabella. Hij vertelde zelf net afscheid te hebben genomen van zijn schoonmoeder. ,,Het is bijzonder om samen met u onze dierbaren te herinneren. Het samen stilstaan bij onze herinneringen en delen van onze verhalen helpt ons, al voelen we het verdriet dagelijks. Het is als terugkijken naar foto’s en het vertellen van elkaars herinneringen. Soms veroorzaakt dat een traan, dan weer een glimlach en soms klinkt zelfs een schaterlach. Die emoties gaan samen, zoals leven en dood bij elkaar horen. We mogen stilstaan bij wie we verloren hebben. Dat delen biedt troost en geeft ruimte om door te gaan.”

HERINNEREN Anneke Schaap las vervolgens een gedicht van Bram Vermeulen voor en kondigde een minuut stilte aan, waarna zij de namen van overleden dierbaren noemde. Afsluitend zei ze: ,,Door het noemen van deze namen blijven onze dierbaren bestaan. Sterkte met het verlies.” Ze nodigde iedereen uit een kaars te pakken en die op een graf of bij de gedenksteen te zetten. 

Wie wilde kon op een kaartje een tekst schrijven en deze in een kerstbal in de Herinneringsboom hangen. Deze boom staat bij de ingang van de begraafplaats. Voor wie niet aanwezig was, blijf het tot 6 januari 2022 mogelijk om een kerstbal in de boom te hangen.

TROOST Medeorganisator Amanda van Putten nam afgelopen woensdag afscheid van haar opa. ,,Daardoor sta ik hier met een dubbel gevoel. Het afscheid is nog zo vers en toch ben ik hier voor mensen in hun verdriet. Het is fijn hier te zijn. Ik vind zelf troost en zie dat we elkaar tot steun zijn in dit samenzijn.” Daarmee verwoorde Amanda precies waar het bij Licht in Herinnering om gaat.

ROOS Op het veld waar mensen uitgestrooid worden, zei een nabestaande tegen Isabella dat ze blij was dat Licht in Herinnering weer plaatsvond. ,,Ik mistte het vorig jaar. Het is mooi en belangrijk om samen te gedenken. Wij staan nu precies op de plek waar mijn moeder werd uitgestrooid. Bij de gedenksteen plaatsten we een kaarsje en legden er een roos ter nagedachtenis aan mijn schoonmoeder.”

HERDENKEN Ellis van Nieuwenhuizen bezocht Licht in Herinnering samen met haar zusje. ,,Ik herdenk mijn man Onno van Nieuwenhuizen. Hij overleed 1 november en werd begraven op deze begraafplaats. Ik las over dit samenzijn in ’t Groentje en besloot direct dat ik hierbij wilde zijn, al is het afscheid zo kort geleden. Het is een mooi initiatief om samen te herdenken.”

Burgemeester Gilbert Isabella spreek over kracht in samen herdenken
Anneke Schaap spreekt de mensen toe
 Nabestaanden legden witte rozen bij het kaarsje op de plek waar moeder is uitgestrooid
Nabestaanden zetten een kaars bij de gedenksteen
De gedenkboom bij de ingang van de begraafplaats
advertentie
advertentie