Melanie met in haar hand de medaille. Ze wil de marathon nog wel een keer uitlopen.
Melanie met in haar hand de medaille. Ze wil de marathon nog wel een keer uitlopen. Irene van Valen

Melanie Zumbrink liep de marathon op pure mindset

17 oktober 2021 om 12:48 Overig

HOUTEN Melanie Zumbrink stortte zo’n tien jaar geleden volledig in. Na vier jaar onzekerheid klonk de diagnose: psychosomatisch klachten door langdurige stress. Ze kreeg therapie, herstelde en nam zich voor te trainen voor de Jungfrau-Marathon en Valencia Marathon, beide in 2021. Tot corona haar stil zette en ze opnieuw moest knokken. Vorig jaar vertelde Melanie Zumbrink haar verhaal. Ze kreeg corona.  Ze vertelde ons dat ze de zwaarste marathon ter wereld niet uit liep, maar toch een medaille kreeg. Hoe deed ze dat?

Irene van Valen

Dacht Melanie dat corona haar grootste probleem was, dan kwam ze er dit jaar bedrogen uit. Midden in het traject van herstel kreeg Melanie afgelopen mei te maken met een zware ontsteking. Trainen met een sportarts werd uitgesteld, twee operaties volgden en ze moest bedrust houden. ,,Zelfs in bed wist ik te trainen, al was het minimaal. Ik wilde perse iets doen.”

MEDEWERKING Alles in haar wilde de Jungfrau-marathon lopen voor Stichting Kinderen Kankervrij (KIKA). Zodra het mogelijk was en al vonden haar hulpverleners haar doel onrealistisch, ze trainde en zei dan: ,,Ik loop die marathon, help je me erbij of niet? Anders zoek ik iemand anders.” Ze kreeg iedereen achter zich, trainde vanaf eind juli op kracht en conditie en liep geholpen door personal trainer Ruud Veldhuizen de vijf kilometer zonder al te grote problemen, verhoogde met moeite tot de tien en liep uiteindelijk in augustus voor het eerst de halve marathon, 21 kilometer. ,,Ik geloofde dat als ik dat kon, ik de hele marathon kon halen.”

WILSKRACHT Vol goede moed startte Melanie op 11 september de marathon. De eerste 21 kilometer verliepen vlot. Tot bij de muur van Wengen op 26 kilometer. Hier vallen mensen om, want daar stijgt de berg enorm. ,,Ik liep door met kramp, een astma-aanval en hartritmestoornissen. De aanmoedigingen langs de lijn hielpen enorm. Vooral de woorden: ‘Denk aan de kinderen waar je het voor doet! zetten me aan om door te gaan’ Het was op pure wilskracht en in het geloof dat je met kleine stappen ook de finish haalt.”

MEDAILLE Op 38 kilometer werd Melanie gedwongen te stoppen en ontving de medaille. De marathon werd vanwege slecht weer afgebroken; latere starters waren al eerder van de baan gehaald. ,,Ik wilde perse de 42 kilometer lopen en zocht een eigen route. Zo liep ik ‘m uit en haalde daarmee een bedrag van €4500,- op.” Omdat haar herstel vlotter verloopt dan verwacht, droomt Melanie nu van de Valencia marathon op 5 december. Melanie is niet te stoppen, u kunt haar sponsoren: https://www.runforkikamarathon.nl/melanie-zumbrink-valencia-2021

advertentie
advertentie