Echtpaar Lenstra met burgemeester Isabella op hun balkon na een geanimeerd gesprek
Echtpaar Lenstra met burgemeester Isabella op hun balkon na een geanimeerd gesprek Irene van Valen

Jan en Aly Lenstra hebben 65 jaar alles samen gedaan

4 oktober 2021 om 16:00 Overig

HOUTEN Jan en Aly Lenstra – Faber vierden op 1 oktober hun 65-jarig huwelijksjubileum en ontvingen daarom bezoek van burgemeester Gilbert Isabella. ,,De jaren gingen gewoon voorbij”, merkte Aly op. In gesprek met Isabella, bleek dat zij de mooie en rauwe kanten van het leven kennen, maar dankbaarheid voert de boventoon.

Irene van Valen

Het echtpaar woont al vele jaren in Houten en zag het dorp groeien. ,,Dat was mooi om te zien. Wij kennen nog de oude Utrechtse weg”, zei Jan. Vrijdag 24 september vierden zij het tienjarig jubileum van de woongroep in het Hout en genieten maandelijks van de gezamenlijke ruimte met een biljarttafel en de maandelijkse happy hour. ,,Goed dat ik het weet, ik ben wel van de happy hours”, merkte Isabella op en bewonderde het uitzicht van het appartement. Aly zei te genieten van hun appartement aan het water en van de wandelaars en fietsers die over het fietspad voorbij komen. ,,Het brengt leven als we op ons balkon zitten”, zei Jan. Het paar woont zelfstandig en is dankbaar met hun vast hulp. ,,Ik zag mijn moeder vroeger nooit huishoudelijk werk doen. Het was mijn ding net zo min”, zei Aly. Waarop haar dochter met een lach reageerde: ,,Ik zag het jou ook nooit doen. Ik moest het allemaal zelf leren.”

VERDRIET Echtpaar Lenstra kreeg drie kinderen. Tot hun verdriet overleed hun oudste zoon Henk op 50-jarige leeftijd in 2007. ,,Hij was net als jij, sociaal en begaan met mensen. Hij had burgemeester willen worden”, zei Aly tegen Isabella. Jan vertelde dat hij eens op straat werd aangesproken door een vrouw, die hem bedankte voor zijn zoon. ,,Zij kwam in contact met Henk toen hij wethouder was in Houten. Ze voelde zich verloren, maar na een gesprek met Henk wist ze zich gehoord”, zei Jan waarop Isabella zijn trots opmerkte.

DRUKKERIJ Jan en Aly zijn beide Groningers en leerden elkaar kennen op de middelbare school. Ze zijn sinds hun zestiende samen. Nu zijn Jan en Aly 85 en bijna 85, hebben 9 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen. ,,Ik zorgde al die jaren voor het ontbijt voor Aly en maakt op zondag een extra speciaal ontbijt”, zei Jan. Aly vulde hem aan: ,,Hij kookt ook altijd. Dat doet hij graag.” Jan was graficus en werkte nog met losse loden letters bij een drukker. Na vier jaar startte hij in 1974 een eigen bedrijf in Houten. ,,Ik hield me bezig met kaarten en verkoop van familiedrukwerk. De werkruimte lag boven het postkantoor, dat wij later kochten. We bouwden er van kunststof een verdieping op. Dat was voor die tijd erg modern. Als warmte-isolatie was het zeer geschikt, qua geluid was het slecht. We konden meeluisteren als mensen bij de voordeur praatten.” Later verhuisde het bedrijf naar de Schaft, waar zij ook geboortedrukwerk maakten. Aly werkte altijd mee in de zaak.

VRIJWILLIGERSWERK Velen kennen Jan en Aly van hun bedrijf en van het vrijwilligerswerk dat hij deed. Hij ontving er een onderscheiding voor. Hij zette zich onder andere 30 jaar in voor het Oranjecomité waar hij voorzitter was. ,,Ik werd eens aangesproken door iemand die verwonderd zei dat ik de eerste protestantse voorzitter van de vereniging was”, zei Jan. Daarop volgde een gesprek over de verschillen die bestonden op grond van geloofsovertuiging. ,,Het was toch nergens voor nodig. Mensen zijn mensen en mogen er allemaal zijn”, klonk Aly beslist. Het bezoek van de koningin in 1999 was de grootste en bijzonderste gebeurtenis die Jan en het Oranjecomité organiseerden. Wat daarbij vooral opviel was dat dingen spontaan konden gebeuren, wat te maken had met de goede voorbereiding en planning. ,,En dat zonder mobiele telefoons”, zei hij direct erbij.

HOBBY Aly fotografeert graag insecten. ,,Dat doe ik met de macroknop op mijn simpele Olympus. Ik wandel vaak hetzelfde rondje naar de ecowijk. We kunnen niet meer met de auto, maar gelukkig kunnen we nog fietsen en dan wat verder weg gaan.” Aly is blij met het nieuwe maaibeleid, waarbij altijd stroken ongemoeid blijven. ,,Nu vind ik altijd wel insecten.” Ze weet de foto’s op de computer te verwerken, al moet er niets veranderd zijn of een melding verschijnen. Dan roept ze de hulp van haar kinderen in. Ze borduurt graag kaarten en maakt er 3D afbeeldingen op. ,,Ik kan niet televisiekijken zoals Jan. Ik luister wel mee.” Jan volgt graag alle politieke ontwikkelingen. ,,Al gaat het nooit zoals ik voorspelde. Hield iedereen maar weer het algemeen belang op het oog in plaats van het eigen belang.” Tenslotte merkte Jan op dat hij door Aly de vrijheid had om te doen wat hij wilde. Ze stonden in ieder geval samen voor hun huwelijk en dat 65 jaar. ,,We hopen u over vijf jaar weer te zien”, besloot Isabella zijn bezoek.

advertentie
advertentie