De vlag wordt gestreken
De vlag wordt gestreken Annette Stolk

75 Vrijheidsjaar ten einde

26 oktober 2020 om 12:51 Overig

HOUTEN Met het strijken van de Vrijheidsvlag is er een officieel einde gekomen aan het herdenkingsjaar ‘75 Jaar Vrijheid’. In aanwezigheid van diverse bestuursleden van het 4 en 5 mei comité Houten streken burgemeester Gilbert Isabella en veteraan Marcel Dagniaux de Vrijheidsvlag.

 door Annette Stolk – de Vries

Het is in alle opzichten een bijzonder vrijheidsjaar geworden. Niet in de laatste plaats dankzij het coronavirus. Vele geplande activiteiten konden hierdoor geen doorgang vinden. Toch kijkt voorzitter Lida van de Marel van het 4 en 5 mei comité Houten tevreden terug op het herdenkingsjaar. ,,Gelukkig hebben we, zij het regelmatig in aangepaste vorm, het belang van leven in vrijheid voor het voetlicht kunnen brengen. Als het om vrijheid gaat moeten we niet bij de pakken neerzitten.”

ACTIVITEITEN De viering van 75 Jaar Vrijheid begon op 20 september 2019 met het Anjerconcert in Theater Aan de Slinger. Meerdere muzikale herdenkingen zouden gedurende het herdenkingsjaar nog volgen. In januari 2020 vond in de H. Michaelkerk in Schalkwijk de holocaustherdenking plaats. Tevens was daar de onthulling van het Lichtmonument dat onderdeel uitmaakte van het nationaal monument ‘Levenslicht’, ontworpen door Daan Roosegaarde.

JEUGD Het is belangrijk vrijheid en het belang daarvan door te geven aan de jeugd. Daarom waren er diverse projecten voor jongeren. Op verzoek van het 4 en 5 mei comité Houten maakte Omroep Houten speciaal voor de groepen 8 van het basisonderwijs een filmpje over de oorlog in Houten. Daarnaast waren er voorstellingen van de musical ‘The Wave’ door leerlingen van College de Heemlanden waarin een experiment, over de vraag waarom in de Tweede Wereldoorlog mensen achter Hitler en de nazi’s aanliepen, uit de hand loopt.

MONUMENT In april waren er diverse activiteiten ter gelegenheid van het plaatsen van het nieuwe herdenkingsmonument op het Plein in het Oude Dorp. Op 4 mei werden er foto’s geplaatst bij de herdenkingsplaquette in ’t Goy en bij de oorlogsgraven op de begraafplaatsen in Schalkwijk en Tull en ‘t Waal. Hiermee kregen de soldaten die gevallen zijn voor onze vrijheid een gezicht. Op 4 mei werd ook de dorpsfilm ‘Lijnen in het Land’ over Het Eiland van Schalkwijk tijdens WOII gelanceerd.

EXPOSITIES Op Fort Honswijk was er in de zomer een expositie over de rol van het fort tijdens WO II, over het verzet, onderduikers, en de periode na de bevrijding waarin het fort zelfs dienst deed als gevangenenkamp. Op de zolder van het Oude Station was maandenlang een expositie ‘Bombardement en Bevrijding Houten 1944-1945’ te bewonderen

AFSLUITING De viering van 75 jaar Verenigde Naties op zaterdag 24 oktober jl. betekende de afsluiting van het herdenkingsjaar, met het strijken van de 75 Jaar Vrijheidsvlaggen op maandag 25 oktober als logisch vervolg. Lida van de Marel: ,,Ondanks de beperkingen als gevolg van het coronavirus is er veel gebeurd. Ik kijk met tevredenheid terug op het herdenkingsjaar, met als persoonlijk hoogtepunt de realisatie van het vernieuwde herdenkingsmonument. Na vele ups en downs en hard werken is hiermee een droom uitgekomen.” Burgemeester Isabella sprak ook van een heel bijzonder herdenkingsjaar. ,,In deze tijd zie je wat beperking van vrijheid met mensen doet. Laten we nu, gedurende het coronavirus, vooral kijken wat nog wel mogelijk is. Het wordt alleen maar belangrijker om stil te staan bij vrijheid. We moeten vrijheid zorgvuldig waarborgen.” Hij bedankte iedereen die zich heeft ingezet om van het herdenkingsjaar ‘75 Jaar Vrijheid’ een bijzondere te maken.

advertentie
advertentie