Wethouder Hilde de Groot bij het tuintje rond de vuilcontainer
Wethouder Hilde de Groot bij het tuintje rond de vuilcontainer Rina Knopper

Mini-tuintjes tegen vuildumping

27 augustus 2020 om 10:23 Overig

HOUTEN Woensdagmiddag onthulde wethouder Hilde de Groot bij de ondergrondse afvalcontainer aan het Onderdoor op Het Rond één van de twee mini-tuintjes. Het andere ‘tuintje’ is op Castellum aangelegd. Samen met de aanstelling van afvalcoaches gaan deze tuintjes op een vriendelijke manier de strijd aan tegen het illegaal dumpen van afval naast de containers.

Afvalzakken en grofvuil náást containers in plaats van erin. Met de komst van ondergrondse afvalcontainers is dit een herkenbaar beeld geworden in Houten. Hoe ga je deze bijplaatsingen, de officiële term voor vuilnis naast de container, tegen? Een bedrijf dat zich bezighoudt met positieve gedragsbeïnvloeding door ontwerp en productontwikkeling (ANDC) heeft hiervoor een oplossing bedacht in de vorm van een mini-tuintje rondom de container. In Rotterdam heeft een dergelijk project geleid tot 70% minder afval naast de containers.

SJABLOON Met een speciaal ontworpen sjabloon wordt op de straat voor de container aangegeven wat de bedoeling is. ,,Tot nu toe wordt er zoveel illegaal vuil naast de containers geplaatst dat wij 60 tot 70 uur per maand bezig zijn om dit met het busje op te halen. Vaak hebben wij nét alles opgehaald en dan staat er alweer nieuw vuil. Naast het feit dat al dat misplaatste vuil natuurlijk geen gezicht is, heeft het ook een aanzuigende werking, voor mens en dier. Mensen denken al snel dat zij hun spullen daar wel naast kunnen zetten”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

NIEUWE MEDEWERKERS Tegelijkertijd met de tuintjes zijn Herman en Lauré aangetrokken als afvalcoach. Zij hebben een voorlichtende, educatieve rol over het plaatsen of juist niet plaatsen van afval. Zij vertellen waarom het belangrijk is om de straat schoon en leefbaar te houden. ,,Neem nou bijvoorbeeld een verhuizing, daar komt in drie fases een berg afval van. Als iemand vertrekt, laat hij veel oude spullen achter, de nieuwe bewoners gaan vaak klussen en produceren hierdoor weer ander afval. En als dan de nieuwe meubels zijn gebracht staat er vaak een hele berg verpakkingsmateriaal aan de weg. Als wij van tevoren op de hoogte zijn van een verhuizing adviseren wij hoe te handelen met het afval. Wij willen met omwonenden samenwerken. Als wij weten wie de bijplaatsing heeft gedaan, gaan wij in gesprek over de mogelijkheden om het afval op de juiste manier aan te bieden.

KERS OP DE TAART Het is geen overbodige luxe dat er naast de tuintjes met de containers een paal is geplaatst om je PMD zak aan te hangen. Deze zakken mogen dan wél naast de containers gedeponeerd worden, maar waaien regelmatig in de naastgelegen gracht. Met als gevolg veel los plastic en troep in de gracht. Dus PMD voortaan aan de paal.

Met het ‘bewateren’ van het tuintje rondom de containers geeft wethouder Hilde de Groot het startsein voor de nieuwe aanpak van de illegale bijplaatsingen. ,,Mensen, blijf vooral je zolder of schuur opruimen, maar doe het afval in de container of voer het op de juiste manier af. Hiervoor kun je ook de afvalwijzer raadplegen.”

door Rina Knopper

Het sjabloon bij de containers
Afvalcoaches gaan de strijd aan tegen rotzooi
PMD zakken moeten aan een paal worden vastgemaakt, dat voorkomt wegwaaien.
Schone buurt
advertentie
advertentie