Mike staat op het punt een petflesje in de plastic shredder te laten vallen.
Mike staat op het punt een petflesje in de plastic shredder te laten vallen. Irene van Valen

De Recycle Fabriek maakt medailles

11 december 2019 om 07:21 Overig

HOUTEN De pas opgerichte Recycle Fabriek wil door hergebruik van plastic petflessen medailles voor sportverenigingen maken. Mike van Kuik, jobcoach en inspirator bij de Krachtfabriek vertelt: ,,We deelden ons idee bij de gemeente. Zij waren direct enthousiast en leverden kliko's voor het inzamelen van plastic flessen in de kantine en op het terrein van Hockeyclub Houten en Honk- en Softbalvereniging Houten Dragons. Voorlopig recyclen we hier het plastic. Nu moeten we eerst de sporters en andere betrokkenen leren om petflesjes op de juiste manier in te leveren. Daar maken wij medailles van die zij weer terug krijgen."

Irene van Valen

MINDER AFVAL Het idee om plastic te recyclen ontstond in de Krachtfabriek. ,,Naast de al aanwezige hout- en metaalwerkplaats, willen we ons inzetten om plastic te recyclen en bewustwording creëren rondom afvalverwerking. Wij als burgers maken afval, maar lossen het niet zelf op. We scheiden ongeveer 30% van alle plastic in Nederland voor hergebruik. De rest wordt in containers gedumpt en naar het buitenland afgevoerd. Als wij zelf de verantwoording zouden nemen voor ons afval, zou de wereld er anders uit zien. Om iets te doen, sloegen de Krachtfabriek, Hockeyclub Houten en Honk- en Softbalvereniging Houten Dragons, Uitwerking en TinkerinQ de handen in één. De genoemde sportclubs voeren wekelijks 20 tot 30 kliko's afval af. Als zij plastic flesjes apart scheiden, wordt de hoeveelheid afval minder en wij maken er medailles van", legt Mike uit.

MACHINES Initiatiefnemers van de Recycle Fabriek ontdekten Dave Hakkens van het Precious Plastic Project. Hij recycled op kleine schaal plastic in zelf ontworpen machines en maakt mensen via video's bewust van het plasticprobleem. ,,Zijn initiatief raakte ons. We ontdekten dat machinebouwer Morren Trading twee machines had ontworpen die wij kunnen gebruiken: een plastic shredder, dat plastic klein maakt tot confetti en een plastic extruder dat plastic confetti bij ongeveer 200 graden Celsius omsmelt tot een stroopachtige vloeistof. Die vloeistof wordt in een ijzeren buis geperst en eenmaal afgekoeld en uitgehard tot medailles gezaagd. TinkerinQ graveert er uiteindelijk een tekst in met een lasersnijder.

WERKWIJZE Uit eigen middelen kochten we een plastic shredder en het Duurzaamheidsfonds doneerde geld voor een plastic extruder. Om de werking van de shredder te tonen, laat Mike een fles in de hoge koker van de shredder vallen en zet die aan. Onderin de koker zitten twee assen met daaraan messen die na een druk op de knop naar elkaar toe draaien. De fles wordt door de assen heen getrokken. Binnen een paar tellen is het versnipperd. Vervolgens toont Mike drie plastic medailles. Een is grijs/bruin van kleur, de andere twee zijn gemêleerd met de kleuren wit, blauw, oranje en rood. Mike legt de oorzaak van de verschillen uit: ,,De eerste medaille is afkomstig van doorzichtige petflesjes. De andere twee zijn gemaakt van gekleurde doppen. We schilderen ze niet in de kleuren van echte medailles, want dat maakt hergebruik onmogelijk. Ze zijn dan bewerkt. Wij gebruiken twee soorten plastic, PET van de bekende petflessen en PEHD dat afkomstig is van limonade jerrycans. Het maken van medailles is een vrij eenvoudig proces. Deze machines hebben we nu twee weken. We onderzoeken de beste temperatuur en smelttijd om het plastic zo duurzaam mogelijk te smelten. Het mag niet verbranden. Als de beste omstandigheden duidelijk zijn, kunnen we in de toekomst eventueel dienblaadjes, onderzetters, lampenkappen of fruitschaaltjes maken."

ONBEWERKT PLASTIC Om plastic te recyclen, moet plastic zo min mogelijk bewerkt zijn. Alleen dan kan het zeven keer hergebruikt worden. Petflesjes zijn weinig bewerkt. Het ongeschikte etiket wordt verwijderd en de doppen gaan naar KNGF Geleidehonden. Zij verkopen die door aan een recyclebedrijf. De Recycle Fabriek kan doppen verwerken, maar gunt KNGF die opbrengsten. De doppen, flessen en etiketten bestaan uit verschillende soorten plastic, daarom worden deze gescheiden gerecycled. Hoe beter plastic gescheiden wordt, hoe duurzamer het omsmelten is.

SAMENWERKING ,,Morren Trading kent drie of vier andere organisaties die op dezelfde manier plastic producten maken. Te zijner tijd wil de Recycle Fabriek met hen in contact komen en misschien samenwerken, van elkaar leren of mallen ruilen, want die zijn duur. Het proces van verzamelen, versnipperen en smelten doe wij samen met mensen van Uitwerking. Wij zetten mensen met licht verstandelijke beperkingen, autisme, niet aangeboren hersenletsel of taalachterstandsstoornissen arbeidsmatig in. Daarmee bieden we hen een zinvolle dagbesteding of helpen hen in hun leer werk proces. Door regelmaat te bieden en vaardigheden te leren, helpen wij mensen in hun kracht te staan", zegt Mike. ,,Over een half jaar bekijken we waar we staan en welke vervolgstappen we kunnen zetten. Dan weten we wat het beste werkt, kennen we de resultaten en kunnen andere sportverenigingen enthousiasmeren. Uiteindelijk hopen we via Sportpunt Houten, een overkoepelende sport-stichting in Houten, samenwerkingsverbanden aan te gaan."

Drie medailles van gerecycled plastic gemaakt door de Recycle Fabriek.
Een container voor alleen petflessen, Mike hoopt dat sporters en andere betrokkenen deze snel zullen gebruiken.
Mike staat tussen de plastic shredder (li) en de plastic extruder (re), beide zijn nodig om plastic te recyclen.
Afbeelding
advertentie
advertentie