Fatima Bouyaziden in haar tuin aan het water.
Fatima Bouyaziden in haar tuin aan het water. Irene van Valen
Houten zijn we samen

Fatima Bouyaziden: ‘Geluk zit niet in spullen’

29 december 2021 om 09:48 Mensen

HOUTEN Ze is geboren in Nederland en groeide op met de Marokkaanse en Nederlandse cultuur. Ze noemt zichzelf een self-made woman, want bereikte meer dan men van haar verwachte. Na haar scheiding startte ze een nieuw leven en werd later de vrouw in een samengesteld gezin. We ontmoeten Fatima Bouyaziden. Zij zet haar eigen levenslessen in bij het coachen van vrouwen.

HOUTEN ZIJN WE SAMEN
Om de week is er op HoutensNieuws.nl een Zaterdagportret te lezen, een serie portretten van mensen die zich inzetten voor Houten. Deze week kunt u online een aantal van de portretten teruglezen onder de titel ‘Houten zijn we samen’.
Vandaag een interview met Fatima Bouyaziden, eerder geplaatst op 19 juni 2021.

Dat ze zichzelf self-made noemt, heeft te maken met haar verleden: ,,Ik kom van ver. Leerkrachten geloofden niet dat ik de huishoudschool zou halen, laat staan studeren. Ik zette door en koos voor de studie Sociaal Pedagogisch Hulpverlening, gevolgd door drie coaching opleidingen en een management opleiding.” Fatima ziet doorzettingsvermogen, daadkracht, actie- en oplossingsgerichtheid als eigenschappen die haar leven bepaalden. ,,Daarnaast ben ik bijna altijd positief. Heb ik mijn dag eens niet, dan pak ik mezelf op. Dat wil ik anderen, met name vrouwen ook leren.”

Bij de pakken neerzitten of afhankelijk zijn, passen me niet

SCHEIDING In 2015 scheidde Fatima en kocht zelfstandig een huis in De Meern, dicht bij haar ex-man die in Vleuten woont. Zij kozen voor co-ouderschap, want de scheiding was vooral voor de kinderen erg. Hiermee boden zij hen het beste dat er was. ,,De ene week zijn ze drie, de andere week vijf dagen bij mij. Vriendinnen waren verbaasd dat ik binnen een jaar alles op orde had. Bij de pakken neerzitten of afhankelijk zijn, passen me niet.” Fatima vindt in het algemeen dat vrouwen goed voor zichzelf moeten zorgen en hun leven in eigen hand mogen nemen.

ONGEVAL Al voor haar scheiding werkte Fatima 32 uur in de week bij de gemeente Utrecht. Eerst als gebiedsmanager veiligheid en sinds twee jaar als adviseur sociaal domein. ,,Ik koop nazorg in voor ex-gedetineerden en beheer het dossier huiselijk geweld bij Veilig Thuis. Ik adviseer de wethouders en het college over de WMO en wat daarbinnen verandert.” In 2016 werd ze tijdens werktijd geschept door een auto. ,,Mijn schouder brak op drie plekken en ik had een hersenschudding. Daar zat ik dan met twee kinderen en kon geen kant op. Ik moest vier maanden revalideren.” Fatima kreeg in die periode paniekaanvallen wat haar herstel geen goed deed. Ze zette echter door. ,,Nu is alles goed”, zegt ze.

GEZINSLEVEN Sinds anderhalf jaar woont Fatima met haar zoons van zestien en dertien in Houten. Ze woont samen met Roy, een weduwnaar met twee dochters. Zij zijn 25 en 18. De vier kinderen waren belangrijk in het proces om samen te wonen. ,,Eerst ontmoetten Roy en ik elkaar alleen. Ondertussen praatten we open en eerlijk hierover met de kinderen en luisterden naar hen en hun emoties. Dat wij wilden samenwonen werd een feit; de manier waarop we de kinderen er in mee namen een bewuste weg. We lieten iedereen aan elkaar wennen, door dagjes uit, later weekenden weg tot we samen op vakantie gingen. Zo wende iedereen aan elkaar en hechte ieder zich zelfs emotioneel aan elkaar. Wat voor mijn zoons meespeelde in de acceptatie van Roy, was dat ik als moeder gelukkiger werd. Ook de rollen veranderden. Mijn oudste zoon had onbewust de rol van man-van-het-gezin op zich genomen. Met de komst van Roy kon hij weer kind zijn.” Fatima heeft niet de rol van moeder in haar relatie tot de dochters van Roy. ,,Hun moeder is overleden en onlosmakelijk deel van ons gezin. Er staat een foto van haar in onze huiskamer en we praten gewoon over haar. Ik voel me verbonden met haar. Wel ben ik de vrouw in het gezin en hoop dat de meiden weten dat ik er ben en hen veiligheid wil bieden.”

SPELLETJES Fatima blijft bewust alleen activiteiten ondernemen met haar zoons. ,,Omdat Roy en ik geen gezamenlijke kinderen hebben is die binding anders. In het begin durfde ik de dochters van Roy niet te wijzen op huisregels. We spraken af dat we ieders eigen kinderen daarop aanspreken. Wel vraag ik Roy’s jongste dochter, want de oudste woont niet meer thuis, haar spullen op te ruimen als het nodig is.” Fatima is trots dat de kinderen onderling goed met elkaar overweg kunnen en is het meest gelukkig als ze samen spelletjes doen. ,,Zeker omdat ik bekend ben met horrorverhalen over samengestelde gezinnen, ben ik blij met hoe het bij ons gaat.” 

Geluk zit in mezelf, ondanks de scheiding, het ongeluk of het leven in een samengesteld gezin

COACHING Fatima woont in de ogen van velen op een van de mooiste plekken van Houten, aan het water van de Oosterlaakplas. Toch zegt ze: ,,Het is niet deze plek, dit huis of de spullen die ik heb die me gelukkig maken. Geluk zit in mezelf, ondanks de scheiding, het ongeluk of het leven in een samengesteld gezin. Vanuit dat geluk wil ik andere vrouwen helpen. Iedere vrouw kent haar worsteling. Zoals ik hulp vond bij vriendinnen, wil ik anderen een luisterend oor bieden. Er zijn is soms genoeg.” Door een training waarin ze gewezen werd op haar verlangens en wat haar tegen hield ervoor te gaan, ontdekte Fatima de demotiverende kracht van belemmerende gedachten als: wie zit er nou op mij te wachten of het lukt me nooit. Toen ze inzag dat ze die gedachten kon negeren, groeide ze. ,,Als ik dat kan, kunnen anderen dat ook leren. Daarom coach ik vrouwen al wandelend. Dat doe ik dan het liefst in Bos Nieuw Wulven. Dat is zo’n mooie wandelplek. Daar help ik vrouwen contact te maken met zichzelf en van hun hoofd naar hun lichaam te brengen. Ik ben de spiegel voor wat zij zelf niet zien.”

Voel je niet schuldig als je tijd voor jezelf neemt

ONTSPAN Naast wandelingen organiseert Fatima twee weekenden per jaar in een vakantiehuisje dat ze kocht. Samen met een yogalerares of kruidenvrouw trekt ze op met vier vrouwen. ,,Ik zorg graag voor vrouwen en een kleine groep versterkt het persoonlijke contact. Ik bied hen ontspanning, rust, wandelingen en oefeningen om tot zichzelf te komen. We maken moodboards, werken met materialen uit de natuur en spreken ons hartsverlangen uit. Na deze weekenden zie ik vrouwen moediger de wereld in gaan. Dat geeft me energie en maakt me gelukkig. Ze voelen zich gehoord en gezien.” Fatima’s boodschap omvat vooral: Hou jezelf niet klein. Voel je niet schuldig als je tijd voor jezelf neemt, want je wordt er een leukere moeder en partner van. Neem vaker een uurtje vrij en doe wat je vroeger leuk vond om te doen. Daarin mogen we meer op mannen lijken. Zij gaan sporten of stappen met vrienden.

VERLEDEN Fatima’s vader emigreerde als zeventienjarige naar Nederland. Hij zocht werk en vond een Nederlandse vrouw. Hij startte een sportschool en werkte zich op tot facilitair manager bij Abrona in Soesterberg en hij werkte als tolk en vertaler bij de rechtbank. Mijn moeder was actief, al kampte ze met depressie. Ze werkte bij Douwe Egberts in de financiële administratie en runde een kinderdagverblijf. Begin 1972, toen haar ouders achttien waren, werd Fatima geboren in Zeist. Aan het eind van dat jaar werden haar tweelingbroers geboren. Op haar twaalfde verhuisde het gezin naar Utrecht waarna ze zelf verschillende keren verhuisde in de regio. Haar vader is haar grote voorbeeld. ,,Ik zag dat hij zijn hart volgde met het openen van een sportschool.” Ook waren sterke vrouwen als Cyndi Lauper en de meiden van Bananarama en een docent voorbeeldfiguren voor mij. Zij kozen hun eigen weg in kleding, levensstijl en haardracht. Zo wil ik zijn, niet blind de meute volgen. Alleen door mezelf te zijn, vind ik voldoening.” Dat lijkt Fatima te zijn gelukt.

door Irene van Valen

Meer portretten in deze serie:

Guido Tettelaar – Krachtfabriek en community coach

Martine Broekema – jongerenwerker bij Enter

Udo Delfgou – voorzitter voetbalvereniging

Christie de Vrij – Fietsen voor mijn eten

Henk Vernooij – super vrijwilliger

Yvonne van Doorn – landwinkel de Lindeboom

Eddie Heerings – Loop door Houten

Jetske Goudswaard – Extinction Rebellion

advertentie
advertentie