De 100 jaar oude mw. Ritzen verloor nooit haar doorzettingsvermogen
De 100 jaar oude mw. Ritzen verloor nooit haar doorzettingsvermogen Irene van Valen

100-jarige Houtense, mevrouw Ritzen, zette altijd haar schouders eronder

11 december 2020 om 11:19 Mensen

HOUTEN Mevrouw Riet Ritzen-van de Sande vierde op 26 november haar 100ste verjaardag. Burgemeester Gilbert Isabella bezocht haar in het Haltna huis. ,,Dat vond ik een hele eer. De burgemeester bleef een uur en was heel betrokken”, vertelde ze. De bedoeling was dat ze haar verjaardag in het Oude Dorp zou vieren met haar kinderen, kleinkinderen, broer en drie zussen. Het liep anders, net zoals verschillende gebeurtenissen haar leven tekenden. Door alles heen blijft Riet een vrouw die opstaat en verder gaat.

door Irene van Valen

Door corona besloot Riet haar verjaardag deels in het Haltnahuis bij de dagopvang en deels bij haar kleinzoon thuis te vieren. Ze ontving verspreid over de dag verschillende mensen. Aan het eind van de dag telde ze veertien bossen bloemen, een flinke stapel kaarten en heel veel chocolade.

DIPLOMA’S Riet werd geboren in Berkel-Enschot bij Tilburg. Ze telt zes broers en drie zussen. Drie broers zijn overleden. Als veertienjarige wilde ze graag naar de mulo, maar die bestond niet voor meisjes. Ze kreeg werk in de huishouding bij een gezin met zes kinderen. Met een van die kinderen heeft ze nog steeds contact. Door dit gezin ontstonden mogelijkheden om te leren. Uiteindelijk behaalde ze negen diploma’s, waaronder het textielbrevet, verschillende opleidingen rondom correspondente en het meest trots is ze op haar Middenstanddiploma. Die haalde ze cum laude met drie tienen.

WERK Riet trouwde 31 jaar oud en kreeg twee zoons. Vijf jaar naar haar trouwen stierf haar man aan de gevolgen van polio. Hij was 30 jaar oud. Haar zoons waren vier en twee jaar oud. ,,Ik stond voor de keus mijn hand op te houden of te gaan werken.” Ze koos het laatste en vond een baan als filiaalmanager bij 3Suisses in Utrecht. ,,Dat was een grote overgang voor me; van een dorp naar de grote stad. De kinderen waren er blij mee, want zij kregen meer kansen. Het was door mijn werk en de drukte daar, dat ik mijn plek vond in Utrecht.”

VERHUIZINGEN Na twintig jaar werken en 55 jaar oud werd Riet afgekeurd. Ze kon niet meer staan door bekkeninstabiliteit. Dat ze afhankelijk werd van een uitkering was voor haar niet anders. Ze besloot terug te gaan naar Berkel-Enschot, want blijven wonen in Utrecht werd te duur. Daar kreeg ze spijt van. Ze was van de stad gaan houden. Uiteindelijk verhuisde ze tien jaar later naar Nieuwegein om dichter bij haar zoons te wonen. ,,Ik woonde vijftien jaar lang boven City Plaza. Dat was fijn wonen met alle winkels zo dichtbij.”

BEZIGHEDEN Door het wegvallen van werk hield ze zich bezig met hobby’s als puzzelen, lezen en vooral handwerken. Aan de muur in haar woning hangen verschillende borduurwerken van haar hand. Helaas kan Riet door slechte ogen deze hobby’s niet meer uitvoeren. Nu luistert ze luisterboeken en houdt van klassieke muziek. Een ander grote hobby was reizen. ,,Ik heb heel Europa gezien. Eerst ging ik op vakantie met mijn kinderen, later met vrienden die ik leerde kennen via de kerk en weer later alleen met groepsreizen. Het leuke daarvan is dat je altijd iemand ontmoet die ook alleen is.” Haar eerste vakantiebestemming was Parijs, waar ze met drie collega’s in een DAF naartoe reed. ,,Ik voelde me daar niet thuis, waarschijnlijk ook door de taal. Noorwegen is meer mijn land. Het is er prachtig. De natuur is mooi en ze spreken er Engels.”

ALLEENSTAAND Riet vond nooit meer een man aan haar zijde. ,,Het waren altijd weduwnaars met kinderen en eigenlijk had ik mijn handen al vol aan mijn eigen kinderen. Ik wilde niet ook de kinderen van een andere man opvoeden. Toen in Nieuwegein al haar vrienden wegvielen besloot Riet naar Houten te verhuizen, nog dichter bij haar zoons. Ze woont nu 21 jaar in Houten, eerst aan het Achterom, nu in het Spoor. ,,Houten is een prachtige plaats. Noem het een stad in een dorp of dorp in een stad. De voorzieningen zijn hier goed.” Toch zegt kleinzoon Mike dat ze uitgestrooid wil worden in Nieuwegein: ,, Daar ligt haar hart. Dat oma 100 is vind ik bijzonder. Ze heeft zo lang in haar eentje alles voor elkaar gekregen. Haar houding van de schouders er onder is waarom ze zo oud werd.” Riet vindt het wel oké nu. ,,Mijn moeder stierf vlak voor ze 101 werd. Van mij hoeft het ook niet langer, alles doet zeer, ik ben snel vermoeid en dat ik bijna niets meer kan zien, vind ik heel erg. Een mooi leven ligt achter me, ik ben dankbaar.”

advertentie
advertentie