Wilma:
Wilma: "Dieren zijn echt en eerlijk en nodigen daartoe uit. Wanneer je met dieren dit contact aangaat, ontstaat een prachtige samenwerking en groeit vertrouwen en eigenwaarde." Irene van Valen

Kettinggesprek - Wilma Reijersen van Buuren ,,Ze is de aardbei"

22 december 2019 om 10:30 Mensen

HOUTEN ,,Ik had er moeite mee om de jongste van zeven te zijn", zegt de 35 jarige Wilma Reijersen van Buuren. ,,Ik werd gezien als de lieve kleine zus. Het nadeel was dat alles voor me werd gedaan. Meerdere opvoeders werkte verwarrend. Als ik iets deed wat niet mocht, zag de een het door de vingers, waar de ander er iets van zei."

Door Irene van Valen

Zo zag je het als kind, is dat beeld veranderd? ,,Mijn man en ik hebben een dochter, de tweeënhalf jarige Ivy Anna. Iedereen is gek op haar. Zo keken mensen ook naar mij. Dat besef vind ik geruststellend. Verder lijkt ze veel op Joe, waarmee ik getrouwd ben sinds 2015. Een zoon uit zijn eerste relatie woont bij ons. Waar ik impulsief, chaotisch en snel afgeleid ben, kan Ivy Anna goed focussen. Als ik haar iets vraag, maakte ze eerst af waar ze mee bezig is of doet wat ik vraag en pakt het daarna weer op. Ze sluit zich goed af voor wat er niet toe doet. Zo jong zo dicht bij zichzelf blijven, vult mij met bewondering. Ze is speciaal, als de aardbei onder de vruchten. Zij helpt me in het hier en nu te zijn."

Heb jij niet gewoon ADHD? ,,Daar kwam ik als 24-jarige achter. De diagnose volgde nadat ik een depressie en burn-out had. Ik verhuisde naar mijn tante waar ik mezelf hervond. Als kind had ik er al last van, ik liep geregeld vast op school. Door de ruimte van de boerderij, de dieren en omdat ik eindeloos kon spelen, compenseerde ik het. Weten dat ik ADHD heb, verklaart mijn concentratieproblemen als iets me niet interesseert en waarom ik vroeger sociaal onhandig was. Ik snapte anderen nooit en voelde me anders."

Welke gevolgen had de burn-out? ,,Ik stopte met mijn studie SPH (sociaal pedagogische hulpverlening). Ik weet nog dat ik op de Bijbelschool werd bepaald bij de vraag wat mijn droom was. Ik speelde toen met Playmobil en had boerderijen met veel kamers. Iedereen mocht komen logeren, koken, tuinieren en de dieren verzorgen. In mijn spel bracht ik mens en dier bij elkaar. Dat is nu mijn werk. Ik help mensen door samenwerking met dieren. Mijn tante hielp me opnieuw op die droom te focussen, te minimaliseren en mijn eigenwaarde te vinden. Ze zei: ,,Richt jij je nou eens op je eigen tuintje en niet op die van anderen."

Hebben dieren jou geholpen in je herstel? ,,Tijdens het verblijf bij mijn tante, liep ik stage op een plek voor mensen met psychosociale problemen en dieren. Het werk had al snel mijn hart. Mensen kregen weer grip op het leven. Zorgen voor dieren helpt te focussen en biedt structuur. Daarnaast ervaren mensen onvoorwaardelijke liefde van dieren. Toen mijn baas een nest hondjes kreeg, had ik direct een sterke klik met één hondje. Hij heette Mowie en is een Bordercollie. Hij kan niet teveel opdrachten en prikkels aan. Ik veranderde zijn naam in Zoey, dat leven betekent. Zoey hielp mij naar buiten, ging zelfs mee naar de kerk. Hij gaf mij mijn stabiliteit en leven terug. Daarna deed hij dat voor anderen."

Jouw zus Anja vraagt: wat de combinatie van mens en dier zo mooi maakt? ,,Dat vind ik in de basis van de schepping. De natuur en dieren zijn eerst geschapen en daarna de mens. De eerste twee vormen de natuurlijke habitat om mee en in te floreren. We zijn onlosmakelijk verbonden. De samenwerking werkt als een natuurlijk medicijn. Dieren maken mensen actief. Denk aan wandelen, waarbij hormonen vrijkomen die een goed gevoel geven. Dieren kunnen mensen van angsten af helpen, wat ik zie met mijn paarden. De zorg voor het gezin, ons huis, twaalf paarden, drie katten en mijn bedrijf is eigenlijk te veel. Ik heb een hekel aan het werk achter de computer. Tot één van de poezen op schoot kruipt, zij maakt dat ik blijf zitten en kan focussen, waar ik anders alweer op zou staan. Dat doen dieren met mensen."

Naar wie ga ik voor het volgende Kettinggesprek en wat is je vraag? ,,Chris Vermaas verheugt zich al op je komst. Hij is timemanager en helpt mensen in zijn vrije tijd. Mijn vraag is: Wat maakt dat je het fijn vind om mensen te helpen met hun tijd?"

advertentie
advertentie