In De Vuurtoren zijn al eerder opvangplekken gecreëerd.
In De Vuurtoren zijn al eerder opvangplekken gecreëerd. Gemeente Houten

Gemeente Houten realiseert extra opvangplekken voor opvang Oekraïners aan Hofspoor

6 februari 2023 om 13:02 Maatschappelijk

HOUTEN De gemeente Houten gaat de opvang van Oekraïners met tien plaatsen uitbreiden. Hiervoor wordt een gemeentelijk pand aan het Hofspoor in Houten gereed gemaakt. De uitbreiding van opvangplaatsen is noodzakelijk om de huidige gastgezinnen te ontlasten. Bovendien heeft het Rijk gemeenten gevraagd meer opvangplaatsen te realiseren in de verwachting dat er meer vluchtelingen naar Nederland komen als gevolg van de voortdurende oorlog in de Oekraïne.

 door Annette Stolk – de Vries

In Houten worden momenteel 150 gevluchte Oekraïners opgevangen. Daarvan zijn er momenteel 40 mensen ondergebracht bij gastgezinnen en 20 mensen hebben zelf onderdak geregeld. De overige Oekraïense vluchtelingen worden sinds de zomer van 2022 opgevangen in het vroegere wijkcentrum De Vuurtoren en de voormalige schoolwoningen aan het Merantihout.

OPVANGLOCATIE

De nieuwe kleinschalige opvanglocatie aan het Hofspoor ligt op het terrein Loerik VI waar voor de toekomst woningbouw staat gepland. De huisvesting voor de Oekraïners is in principe voor twee jaar, maar kan zo mogelijk worden verlengd. Volgens de gemeente staat het de plannen voor Loerik VI niet in de weg. De kosten voor de verbouw en de ontwikkeling van de locatie worden gedekt door het Rijk, voor de gemeente zijn hier geen extra kosten aan verbonden. 

Voor de nabije toekomst gaat de gemeente nog op zoek naar een vierde opvanglocatie.

advertentie
advertentie