Mantelzorgers ontmoeten elkaar
Mantelzorgers ontmoeten elkaar Events2movE

Mantelzorgevent levert waardevolle inzichten op

23 mei 2022 om 11:55 Maatschappelijk

HOUTEN Afgelopen vrijdag 20 mei heeft het eerste mantelzorgevent “Mantelzorger; Houten ziet jou!” in Theater Aan de Slinger plaatsgevonden. Team Samenleving van de Gemeente Houten organiseerde met ondersteuning van de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) en Steunpunt Mantelzorg dit event over de positie van mantelzorgers in Houten. Een inspirerende middag met een mooie opkomst van mantelzorgers, politici en organisaties die te maken hebben met mantelzorgers. 

Zorg jij voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is? Dan ben jij mantelzorger. Ook als de zorg vanzelfsprekend voelt. Zoals zorg voor je kind of zieke ouder. Het kan iedereen overkomen. Van de één op de andere dag kan je mantelzorger zijn en staat je leven op z’n kop. 4 op de 10 Houtenaren verleent mantelzorg en deze mensen zijn van onschatbare waarde voor de mensen voor wie ze zorgen en de gemeenschap. Daphne Zumbrink van MantelzorgNL gaf de bezoekers inzichten over onderzoek naar de maatschappelijke kosten van mantelzorg en vertaalde dit door naar de Gemeente Houten.

MANTELZOREVENT Nadat bezoekers warm welkom werden geheten door de Houtense Drama Queens opende dagvoorzitter Marjolijn Traas samen met wethouder Jan Overweg de middag. Door middel van een mentimeter werden bezoekers bevraagd over hun kennis en behoeften. Ervaringen gedeeld door vier Houtense mantelzorgers maakte diepe indruk op de bezoekers. Hoe is het om een zware mantelzorgtaak te hebben en hoe ga je hiermee om? Het Leertheater sloot het programma voor de pauze af met “het verhaal van mantelzorgers”. Een stuk vol persoonlijke ervaringen die duidelijk maakt wat een mantelzorger doormaakt. De voorstelling raakte en opende het gesprek.

PANELGESPREK Na de pauze was er ruimte voor gesprek en discussie. In het panel op het podium namen wethouder Jan Overweg, Steunpunt Mantelzorg, het Sociaal Team en een mantelzorger plaats. Middels stellingen nodigde Marjolijn het publiek uit voor interactie gevolgd door een prachtig optreden van Erwin Wiertz op de vleugel met het nummer ‘De Held in je eigen verhaal’. De middag werd afgesloten in de foyer waar mooie gesprekken plaatsvonden. Men kijkt terug op een mooi, waardevol event.

HET VERVOLG Men heeft gezien, gevoeld en besproken hoe zwaar intensief zorgen voor je naaste kan zijn en wat de persoonlijke en maatschappelijke impact is. Mantelzorger; Houten ziet jou, er is veel geregeld in Houten, maar het kan nog beter. Deze middag heeft ideeën opgeleverd om gezamenlijk de ondersteuning en positie van mantelzorgers te verbeteren, daar gaat men mee aan de slag.

De Drama Queens openden de middag
Panelgesprek
Panelgesprek op Mantelzorgevent
advertentie
advertentie