Geert Gerritse en Bert Smit
Geert Gerritse en Bert Smit Willem van Oppen

Zonprojecten: coöperaties slaan handen ineen

9 juli 2021 om 09:12 Lokaal Deel je nieuws

De coöperaties Duurzaam Eiland en Opgewekt Houten gaan nauw samenwerken aan projecten voor zon-op-dak en zonnevelden. Daarvoor tekenden voorzitters Bert Smit van Duurzaam Eiland en Geert Gerritse van Opgewekt Houten op 7 juli een convenant.

“ik ben erg blij met deze samenwerking,” zegt Geert Gerritse. “Wij staan in Houten voor een grote opgave. Energieneutraal in 2040 van eigen bodem. Daarvoor moeten de daken vol met zonnepanelen. Maar dat is onvoldoende. Nu komt er op korte termijn nog 55 hectare een zonnevelden bij. Daar willen we namens en voor inwoners van Houten wat over te zeggen hebben.” Bert Smit vult aan: “We benutten elkaars sterke punten. Duurzaam Eiland is sterk in het buitengebied waar de meeste zonnevelden komen. En als ze er toch moeten komen willen we niet alleen de lasten hebben maar ook de lusten proeven. Opgewekt Houten is actief in het verstedelijkte gebied. We hebben elkaar dus keihard nodig.

De samenwerking richt zich op dit moment vooral op lokaal eigenaarschap van zonnevelden. Op 8 juli stelde de gemeenteraad het Beleidskader Zonnevelden vast. Projecten kunnen punten verdienen voor o.a. lokaal eigenaarschap. De coöperaties hebben zich daar sterk voor gemaakt. “We zijn blij met de steun en het vertrouwen van de raadsfracties in onze coöperaties. Nu is het tijd om die waar te maken. Ook daarom trekken we zoveel mogelijk samen op.” aldus beide voorzitters.

Meer over lokaal eigenaarschap van zonnevelden vind u op de websites van www.opgewekthouten.nl en www.duurzaameiland.nl

advertentie
advertentie