Mariëtte Pennarts en Herman Geerdes openen het gerenoveerde poortgebouw van Fort Honswijk
Mariëtte Pennarts en Herman Geerdes openen het gerenoveerde poortgebouw van Fort Honswijk John van Amerongen

Er op uit! Stelling Honswijk

19 april 2018 om 17:36 lokaal

SCHALKWIJK Wethouder Herman Geerdes stond donderdag 19 april samen met gedeputeerde Mariëtte Pennarts van de provincie Utrecht op feestelijke wijze stil bij de afronding van veel werkzaamheden binnen de Stelling van Honswijk op het Eiland van Schalkwijk. Omwonenden, betrokken organisaties en actieve vrijwilligers waren uitgenodigd om bij dit bijzondere moment aanwezig te zijn. Iedereen werd met koffie en thee ontvangen.

John van Amerongen

Op de bijeenkomst werd teruggekeken op de werkzaamheden die afgelopen jaar op Fort Honswijk zijn afgerond, met als hoogtepunt de renovatie en ingebruikname van het markante, rijks monumentale poortgebouw. Mariëtte Pennarts en Herman Geerdes openden het gerenoveerde poortgebouw.

Mariëtte Pennarts wees de aanwezigen er op dat in het gebied van de stelling van Honswijk de belangrijkste elementen van de Waterlinie zo goed te zien zijn; de militaire gebouwen, het landschap en de manier waarop het water gebruikt werd om het land te verdedigen. Herman Geerdes vertelde dat er de afgelopen jaren door vrijwilligers veel aan de wandelpaden is gedaan. Er zijn veel klompenpaden aangelegd. "Het klompenpad loopt nu ook door het fort heen." Hij bedankte de vele vrijwilligers en ook de provincie voor hun inzet. Geerdes was duidelijk ook blij te melden dat er na wat roerige maanden in de afgelopen tijd rondom de toekomst van fort Honswijk inmiddels sprake is van constructief overleg met alle betrokkenen. "Ik ben blij dat we inmiddels constructief overleg hebben, maar kan daar nu verder niet veel over zeggen. Over enkele weken zullen we wel met nieuws komen."

Verder openden de gedeputeerde en de wethouder bij de kanosteiger bij Lunet aan de Snel de nieuwe kanoroute door polder Blokhoven. Hiermee is het Eiland van Schalkwijk een mooi kanonetwerk rijker. Na de opening van het poortgebouw werd teruggelopen naar de toren van het torenfort. Daar presenteerde de wethouder een kaartje 'Er op uit! In de stelling van Honswijk.' Daar staan alle routes op. Het kaartje is straks op de forten te verkrijgen en zal ook bij de VVV komen te liggen.

Bron video RTV Utrecht

Herman Geerdes
Aanwezigen, genodigden
Mariëtte Pennarts
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Herman Geerdes presenteert 'Er op uit! in Stelling van Honswijk'
Afbeelding
Mensen kijken bij Lunet aan de Snel naar de kanosteiger
Afbeelding
Mariëtte Pennarts en Herman Geerdes openen de kanoroute door een kano af te duwen.
advertentie
advertentie