De portretten van vrouwen worden opgehangen in het Haltnahuis
De portretten van vrouwen worden opgehangen in het Haltnahuis Margriet Hunse

Vrouwenportretten in Haltna huis

13 maart 2018 om 15:36 lokaal

Margriet Hunse

HOUTEN Twee jaar geleden was Pieta van Beek opgenomen in het Haltna Huis om te revalideren na een ongeval. De onderzoekster naar vrouwenlevens verwonderde zich over het rijtje portretten van historische mannen in de boekenkast in het Grand Café. In januari schakelde ze daarom de lezers van het Groentje in: wie kon haar helpen een portrettengalerij van vrouwen samen te stellen? Van Beek kreeg veel reacties. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, presenteerde ze een rij portretten van vrouwen die voor Nederland, maar ook voor Houten van belang waren geweest of nog zijn.

ROMEINSE GODIN Acht van de vrouwen waren landelijk voor de geschiedenis van betekenis. Maria, de moeder Gods, de Romeinse godin Viradectis die in het Romeinse Vechten werd vereerd, en Alijt Ponciaens, de ingekluisde non in de Jacobikerk in Utrecht staan op de lijst. Anna Maria van Schurman, de eerste vrouwelijke studente en wereldberoemde geleerde uit de 16e eeuw, verpleegkundige Florence Nightingale, schrijfster Ina Boudier Bakker, Koningin Juliana en dichteres Ida Gerhardt mochten ook niet ontbreken.

ZELF AANWEZIG Bovendien waren er acht portretten van vrouwen die voor Houten van betekenis zijn: juffrouw Van der Velden uit Schalkwijk, oud-wethouder Helma Ton, 'wiskundemeisje' Marjolein Kool uit Schalkwijk en huisarts Selma Mogendorff, bekend van haar boek 'Waar blijft de dokter nou?'. Andere genomineerden zijn Marlé Jansen die deelnam aan 'Expeditie Robinson' en Salina van Gelder van vrouwensportcentrum Curves. Twee kandidaten waren zelf aanwezig. Toos Hobbelen, vrijwilligster bij het Haltna huis en oud-voetbalscheidsrechter, en Aleid Groothoff, raadslid en initiatiefnemer van Het Wereldhuis in Houten, waren vereerd met hun voordracht in de portrettengalerij.

SCHRIFT VOOR SUGGESTIES Marja de Graaf is manager Gastvrijheid en Service bij Zorgspectrum, waar het Haltna Huis een locatie van is. Zij nam de serie van 16 portretten in ontvangst. Bij de portretten kreeg ze bovendien een schrift, waarin bezoekers aanvullende suggestie kunnen noteren. "We zijn blij dat ook Florence Nightingale een plekje in deze serie heeft gekregen. Als grondlegger van de verpleegkundige zorg die zich het lot van de armen, zieken en gewonden aantrok, vieren wij jaarlijks op haar geboortedag 12 mei, de Dag van de Zorg. We zijn er trots op dat in onze organisatie 90% vrouwen werken, ook in het management. Ons bestuur bestaat bovendien ook bijna helemaal uit vrouwen. Maar we moeten het samen doen, met mannen en vrouwen." De Graaf gaf het initiatief van Pieta van Beek enorm te waarderen en na te denken over hoe het Haltna huis een mooie plek voor de portrettengalerij kan creëren, uiteraard in de boekenkast. In het Grand Café van Het Haltna Huis zij bezoekers altijd welkom voor een kopje koffie of thee, consumpties zijn wel voor eigen rekening. In het café zijn de portrettenvoorstellen te bekijken en het schriftje voor meer portretsuggesties ligt klaar.

advertentie
advertentie