Wagenmaker Alex Verweij en Saskia Bangma in de wagenamkerij
Wagenmaker Alex Verweij en Saskia Bangma in de wagenamkerij Jelle - Pubble

Vertellen over het verleden

14 februari 2018 om 15:28 lokaal

HOUTEN Gebries van een paard, de geur van pas gezaagd hout, het gerinkel van tuigage, de slagen van een hamer op een aanbeeld. Geuren en geluiden die u mogelijk meenemen het verleden in. Mogelijk onderdelen van een verhaal dat tijdens de Cultuurnacht op 24 maart vertelt zal worden door verhalenvertelster Saskia Bangma. Het decor van haar verhaal zal de wagenmakerij in het Oude Dorp zijn. "Het verhaal moet nog vorm krijgen."

John van Amerongen

De organisatie van de Cultuurnacht Houten sluit aan bij het Europees jaar van het Cultureel erfgoed. Het Oude dorp kent een mooie geschiedenis en deze krijgt dit jaar dan ook wat extra aandacht. In het kader van het thema ErfGoed van de aanstaande Cultuurnacht 2018 zullen historicus Otto Wttewaal en Saskia Bangma u meenemen naar het verleden. Otto Wttewaal zal een rondwandeling van een half uurtje verzorgen over Het Plein in het Oude Dorp en de naaste omgeving en wat vertellen over de huizen en gebouwen die daar staan of gestaan hebben. "Mensen vragen zich nog steeds af wat die strepen daar op de weg bij de kerktoren aan het plein in het Oude Dorp te betekenen hebben." Daar is in de straatstenen de archeologische vondst van een Romeinse villa gemarkeerd. "Hoe groot die precies was weten we niet. Hij loopt verder door onder tankstation De Vico, waar nu Bij Teus zit, maar daar is verder niet gegraven. Vermoedelijk was er ook een klein kapelletje bij op de plek waar nu de kerktoren staat." Otto zal ook een paar oude prenten meebrengen waarop te zien is hoe een en ander er in het verleden uit zag. "Ik begin ongeveer bij de Romeinse villa."

Saskia gaat met haar verhaal het verleden tot leven te brengen. Ze zal een verhaal gaan vertellen dat gebaseerd zal zijn op waar gebeurde geschiedenis. "Ik vind het heel erg leuk een mooi verhaal te vertellen en daarmee mensen een leuke avond te bezorgen. Het gaat over een bijzondere plek in Houten."

Het Oude Dorp wordt met recht zo genoemd, want het is al heel oud. Otto: "Het dateert al vanaf de 8e, 9e eeuw. Zoals gezegd is er een Romeinse villa gevonden. Het plein zelf is de meent waar vroeger, tussen de gebouwen, het vee bij elkaar gedreven werd om er 's nachts toezicht op te houden." Uit dat woord meent is het woord gemeente ontstaan. "gemeenschappelijk, van iedereen." Tot in de jaren zeventig was Houten ook niet veel meer dan die dorpskern. In 1974 is men begonnen Den Oord te bouwen. De groep mensen die in Houten woont en mogelijk niet veel van de geschiedenis van Houten weet is in de afgelopen jaren ook steeds groter geworden doordat steeds meer mensen van buiten in Houten zijn komen wonen.

Otto: "Mijn hele leven breng ik geschiedenis onder de aandacht van mensen." Otto hoopt zo hun interesse voor de geschiedenis te wekken in de hoop dat mensen die waarderen en historische gebouwen willen behouden. "Als je er nooit over verteld is, dan kun je ook niet geïnteresseerd raken. Dat vind ik belangrijk."

Allemaal te zien en te horen tijdens de Cultuurnacht op 24 maart. Saskia vertelt haar verhaal zes keer in 10 tot 15 minuten in de Wagenmakerij aan de Burgemeester Wallerweg vlakbij de kerktoren aan het plein. Otto zal drie keer een half uurtje zijn historische wandeling voor belangstellenden doen.

advertentie
advertentie