Ingang Huisartsenpost Nieuwegein
Ingang Huisartsenpost Nieuwegein Annette Stolk - de Vries

Huisartsenpost Houten dicht

1 juli 2019 om 10:39 lokaal

,,Huisartsen betreuren sluiting zeer"

HOUTEN De huisartsenpost Houten is per 1 juli 2019 definitief gesloten. Patiënten uit de gemeente Houten zijn nu voor spoedconsulten tijdens avonden, nachten, weekenden en feestdagen aangewezen op de huisartsenpost Nieuwegein. Deze spoedpost is gevestigd naast de Spoedeisende Hulp van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Annette Stolk – de Vries

TEKORT De huisartsenpost Houten moest sluiten door een tekort aan triagisten. Een triagist is een medisch onderlegde medewerker die als eerste de ernst van de klachten van een patiënt beoordeelt die naar de huisartsenpost belt of de post bezoekt. Het tekort aan deze medewerkers liep zodanig op dat men een tekort van 600 diensten zag aankomen voor de vakantieperiode. Dit gegeven was voor Stichting Primair Huisartsenposten de reden de huisartsenpost te sluiten.

LANDELIJK PROBLEEM Huisartsen van Haren en Ebbing, die tevens bestuursleden zijn van Stichting Zorg Houten, spreken van een landelijk probleem. ,,Net zoals er een tekort is aan doktersassistenten bij huisartsen en aan verpleegkundigen in het ziekenhuis kampen de huisartsenposten met een tekort aan triagisten", legt dokter Ebbing uit.

ORGANISATIE Het inzetten van huisartsen als triagist, is door de vele diensten die zij zelf al hebben, geen overweging geweest. Nog afgezien van de extra kosten die dat met zich mee zou brengen. Concreet betekent de sluiting dat patiënten in de gemeente Houten nu voor spoedzorg in de avonden, de nachten, weekenden en feestdagen aangewezen zijn op de huisartsenpost in Nieuwegein. Door deze consulten te verplaatsen naar de spoedpost in Nieuwegein komt er enige ruimte in de bezetting en wordt de zorg voor patiënten die met spoed een huisarts nodig hebben gewaarborgd. In Houten worden de huisbezoeken, in ieder geval nog tot 01-01-2020, door Houtense huisartsen verzorgd. Tevens zullen Houtense huisartsen hun diensten meedraaien in Nieuwegein.

TOEKOMST Dokter van Haren: ,,Als beroepsgroep zijn we aan het bekijken hoe de avond, nacht-, en weekenddiensten toekomstbestendig kunnen organiseren. Dat zou wel eens op een hele andere manier eruit kunnen gaan zien dan heden ten dage het geval is. We zijn druk aan het onderzoeken hoe haalbaar, organisatorisch en financieel gezien, bepaalde ideeën zijn". Dokter Ebbing: ,,We hechten er zeer aan te vermelden dat, wij als huisartsen, het heel erg jammer vinden dat de huisartsenpost uit Houten verdwijnt. Ondanks de verliezen die de post leed hebben wij jarenlang gestreden voor het behoud. Maar het tekort aan triagisten maakte dit helaas niet meer mogelijk".

NIEUWEGEIN Huisartsenpost Nieuwegein is buiten kantooruren bereikbaar onder telefoonnummer: 088-1309680. Een consult kan alleen op afspraak. Het adres luidt: Koekoekslaan 1 te Nieuwegein. Openingstijden maandag - vrijdag van 17.00 tot 08.00 uur. Op zaterdag, zondag en op feestdagen is de post 24 uur per dag bereikbaar.

advertentie
advertentie