Het plogteam o.l.v. Irene van Enckevort is klaar met ploggen.
Het plogteam o.l.v. Irene van Enckevort is klaar met ploggen. Richard Thoolen

Ploggen voor het goede doel

25 maart 2019 om 07:18 lokaal

HOUTEN Zaterdag was het Nationale Opschoondag, een dag waarop meer dan honderdduizend Nederlanders in actie kwamen voor een schone buurt. Zo ook in Houten waar maar liefst 200 mensen verdeeld over 20 groepen de straat op gingen om deze te ontdoen van vuil.

door Richard Thoolen

PLOGGEN Hardloopgroep Houten en Loopsportcentrum Houten hadden de handen ineen geslagen en net als vorig jaar een plogging run te organiseren. Ploggen is een trend die overgewaaid is vanuit Zweden waarbij joggers tijdens hun run zoveel mogelijk straatvuil oprapen en afvoeren. Henk Hofman is contactpersoon namens Loopgroep Houten. Hofman:,,Vorig jaar was het een groot succes en hebben we 25 zakken vol met afval uit de leefomgeving kunnen verwijderen. En je vindt daar soms verrassende zaken bij." Dat er bijzondere dingen gevonden worden maakt van het ploggen ook wel iets spannends. Menig plogger is benieuwd welke bijzondere voorwerpen er tijdens het ploggen aangetroffen zullen worden.

DUBBEL Wethouder Herman Geerdes is gekomen om de ploggers een hart onder de riem te steken en initiatiefnemers extra in het zonnetje te zetten. Irene van Enckevort, Gerda Weitkamp en Fred van Mook mogen een grote bos bloemen in ontvangst nemen. Geerdes:,,Het is dubbel: aan de ene kant hoop je dat er veel straatvuil opgeruimd wordt, maar aan de andere kant ook van niet, want het betekent dat er veel straatvuil ligt." Geerdes hoeft zich geen zorgen te maken. Enckevort:,,We hebben gisteren de geplande routes verkend en troffen daar zo weinig vuil aan dat we vandaag gekozen hebben om meer naar het buitengebied te gaan." In drie teams trekken de ploggers er op uit. Als plogplek is gekozen voor de Weteringsehoek, industrieterrein De Meerpaal en industrieterrein Het Rondeel.

DEELNEMERS Er zijn deelnemers van alle leeftijden. Jongste deelnemers zijn Mirthe en Luca, beiden 8 jaar oud. Mirthe:,,Ik doe mee omdat ik geen plastic in de natuur wil zien." De dochters van Fred van Mook, Megan van 19 en Faye van 13, doen ook mee. Megan:,,Ik begrijp niet waarom mensen hun vuil gewoon in de natuur gooien. Dat vind ik heel dom en kortzichtig." De ploggers kennen een aantal plaatsen waar altijd afval gedumpt wordt. Thea Stam:,,Vanaf McDonalds naar Nieuwegein ligt de berm bezaaid met verpakkingen van deze fastfood-gigant. En op carpoolplaatsen benutten mensen de wachttijd kennelijk met het schoonmaken van hun auto. Het raampje wordt open gedraaid en alles wat ze kwijt willen wordt naar buiten gestort. Onvoorstelbaar."

OPBRENGST De ploggers hebben dit jaar 63 zakken vol zwerfvuil uit de omgeving verwijderd. Harry van der Graaf heeft deze met een van de Voedselbank geleend busje direct afgevoerd. En zaten daar nog bijzondere zaken tussen? Van der Graaf:,,Ja best wel. Bijzonder dat het zo veel is. Daarbij: onderbroeken, condooms, volle zak urine, kinderstoeltje, een vergeeld schilderijtje, pak met reclamewerk, een velg, twee handschoenen, een 5-liter tank, een massage-staaf en voor de rest heel veel verpakkingsmateriaal, oud papier, blikjes en sigarettenpeuken."


 

Loopgroep Houten en Loopsportcentrum Houten gingen op de Landelijke Opschoondag ploggen.
Met zo'n handige grijper kom je overal bij.
De bus was goed gevuld met meer dan 30 zakken vuil.
Het meeste vuil werd in de bermen en bosjes gevonden.
Harry van der Graaf haalde alle zakken met vuil met een busje op.
Fred van Mook perst de laatste zakken met vuil er nog bij.
advertentie
advertentie