Burgemeester De Jong en zijn vrouw feliciteren Henk Baas met zijn 102e verjaardag
Burgemeester De Jong en zijn vrouw feliciteren Henk Baas met zijn 102e verjaardag Kees van der Lee

Henk Baas viert 102e verjaardag

12 maart 2019 om 07:01 lokaal

SCHALKWIJK Iedereen in Schalkwijk, Tull en ’t Waal en omstreken kent Henk Baas. Onder andere het gezicht van de Rabobank van vroeger. Zondag 10 maart vierde hij zijn 102e verjaardag. Wat hem de oudste man van Houten maakt. Burgemeester Wouter de Jong bracht samen met zijn vrouw een bezoek aan de heer Baas ter ere van zijn verjaardag.

door Claudia Verbree 

PROUWELTJES Naast de heerlijke slagroomtaart die namens de gemeente Houten is aangeboden, staan er bij de familie Baas traditiegetrouw ook zelfgemaakte ‘prouweltjes’ op tafel. Een traditie die de hechte familie al 60 jaar in ere houdt tijdens verjaardagen. Prouweltjes zijn ook bekend onder de naam kniepertjes.

SCHALKWIJK IN HART EN NIEREN Met 7 kinderen, 13 kleinkinderen en 10 (de 11e op komst) achterkleinkinderen heeft Henk Baas een rijk leven. ,,Ik heb een heerlijke band met mijn kinderen”, vertelt hij trots. ,,En een rustig leven.” De heer Baas woont nog steeds zelfstandig op de Brink in zijn geliefde dorp Schalkwijk.

KWIEK EN VITAAL Het gehoor en de ogen gaan wat achteruit, maar Henk Baas klaagt absoluut niet over zijn gezondheid. ,,Het zit in de genen dat oud worden”, zegt hij lachend. ,,Mijn korte geheugen wordt wat slechter, maar van vroeger weet ik nog alles.” Of er een geheim van ouder worden bestaat, kan hij niet uitsluiten, maar één ding weet hij zeker: ,,Wat je denkt, gebeurt ook. Je gedachten hebben een hele sterke invloed op alles. Blijf positief denken.”

VERENIGINGEN Schalkwijk staat bekend om een rijk verenigingsleven. Enkele   daarvan danken hun oprichting aan de heer Baas. Zo ook de voetbalvereniging in 1930. In die tijd geen voetbalveld, maar de wedstrijden en trainingen waren gewoon  in het weiland. ,,Eerst vlaaien scheppen en daarna spelen”, lacht de heer Baas. Ook de carnavalsvereniging dankt de oprichting aan de heer Baas. ,,Ik hou zelf helemaal niet van carnaval”, zegt de heer Baas. ,,En bij het oprichten was er een raad van 9, gewoonweg omdat we geen 11 liefhebbers hadden.”

SCHOENMAKER Geboren en getogen in het dorp heeft hij nooit verder dan 500 meter van zijn huis gewerkt. Toen de heer Baas met 12,5 jaar van school af kwam, had zijn vader een knecht nodig. Als oudste van een gezin van 6, moest hij helpen de kost verdienen. De jonge Henk (toen nog Drikus) kon goed leren en dat kwam goed van pas. In die tijd mocht je pas werken vanaf je 13e jaar. Veldwachter Bart Boere had door dat deze jonge knecht nog geen 13 was. Hij kwam af en toe poolshoogte nemen bij schoenmaker Baas. De heer Baas kan er nu nog om lachen: ,,Als Boere eraan kwam, moest ik snel wegduiken en verstoppen tot hij weg was. Anders kregen we een boete.”

RABOBANK Na ruim 10 jaar als schoenmaker te hebben gewerkt en als eerste rubber zolen geïntroduceerd te hebben, werd de heer Baas postbode. Dat was een tussenstap, want niet veel later kon hij aan de slag als kassier bij de Boerenleenbank. De voorloper van de Rabobank. Daar heeft hij jarenlang met veel plezier gewerkt. ,,De tijden toen waren zo anders”, vertelt de heer Baas. ,,Geld uitlenen deed je op goed vertrouwen. Niemand wil je vertrouwen schenden. Dat werkte vele malen beter dan alle regeltjes van tegenwoordig.” Hij heeft in zijn hele loopbaan dan ook nog nooit een hypotheek hoeven te  royeren vanwege wanbetaling.

De heer Baas herinnert zich de enorme kasboeken van vroeger nog goed: ,,Alles moest eind van de dag rechts onderin kloppen. Het klopte gelukkig bijna altijd, maar al miste er 50 cent. Ik zocht het helemaal uit.”

Meneer Baas viert zijn 102e verjaardag
Meneer Baas viert zijn 102e verjaardag
Meneer Baas viert zijn 102e verjaardag
advertentie
advertentie