Ter ere van de ingebruikname was er taart namens de gemeente voor MBB Ontwikkeling, HOD en het team van het DoorGeefLuik.
Ter ere van de ingebruikname was er taart namens de gemeente voor MBB Ontwikkeling, HOD en het team van het DoorGeefLuik. Tanja Vlieger

DoorGeefLuik blij met opslag

12 december 2018 om 11:25 lokaal

HOUTEN In een bedrijfspand aan de Pelmolen kan het DoorGeefLuik sindskort grote spullen opslaan. Dat is fijn, want Houtenaren hebben veel spullen over om door te geven, en sinds het vertrek van de opslag uit de Kokermolen begin oktober konden de grote spullen nergens meer heen. DoorGeefLuik is blij dat MBB Ontwikkeling en HOD het mogelijk maken om hier een tijdje te zitten. Wethouder Kees van Dalen heeft namens de gemeente Houten bemiddeld.

Tanja Vlieger

WAT IS HET DOORGEEFLUIK? Het DoorGeefLuik is een aantal jaar geleden opgezet door de gezamenlijke Houtense kerken om mensen die in Houten een huis krijgen toegewezen, te helpen met de inrichting. Meubels, huisraad, beddengoed, fietsen, computers worden verzameld om door te geven aan mensen die het goed kunnen gebruiken. In eerste instantie was de hulp vooral voor statushouders bedoeld, maar ondertussen staat het DoorGeefLuik ook klaar voor anderen die een krappe beurs hebben, om wat voor reden dan ook. Denk aan tienermoeders, mensen vanuit de schuldsanering, enzovoort.

VERHUIZING Momenteel is het DoorGeefLuik nog samen met het Wereldhuis in de voormalige school De Wegwijzer aan de Lupine-oord gevestigd, maar per 1 februari 2019 zullen ze samen met De Krachtfabriek in de Bengelbongerd aan de Dijkhoeve zitten. Daar gaan ze er in vierkante meters op achteruit. Het is al een tijdje schipperen met de ruimte, want de sporthal naast De Wegwijzer, die eerst ook diende als opslag, is al een tijdje geleden gesloopt. De spullen die de meeste ruimte in beslag nemen, zoals bedden, bankstellen, eethoeken, zijn in de tussentijd opgeslagen geweest in een bedrijfspand aan de Kokermolen. Toen het DoorGeefLuik daar begin oktober uit moest, is er veel van de voorraad naar de kringloop gebracht of weggedaan.

PELMOLEN Maar gelukkig is er nu de Pelmolen. Aleid en haar team hebben maandenlang fanatiek alle eigenaren van leegstaande panden gebeld, Daan Huitink van MBB Ontwikkeling uit Maarssen was de enige die hapte. MBB Ontwikkeling heeft het pand aangekocht met het idee te gaan bouwen op deze plek, maar in de tijd dat de plannen nog in ontwikkeling zijn, kan het DoorGeefLuik er spullen opslaan. HOD is de partner in leegstandsbeheer.

MAATSCHAPPELIJK ONDERNEMEN Er zijn veel maatschappelijke initiatieven in de gemeente, die allemaal een onderkomen zoeken. De gemeente streeft ernaar niet alleen te subsidiëren maar ook te bemiddelen. Wethouder Kees van Dalen: "We kijken actief of we ondernemers bereid krijgen om dit soort initiatieven te dragen."

Tegenwoordig hebben steeds meer bedrijven maatschappelijk ondernemen op de agenda staan. Het ondersteunen van zoiets als het DoorGeefLuik is één van de vele manieren om hier gehoor aan te geven. De gemeente juicht deze actie toe. Van Dalen: "De gemeente wil wel ontzorgen, maar niet verzorgen." Fijn dat er in mindere mate een beroep gedaan wordt op de gemeente, maar dat een initiatief breder gedragen wordt.

CONCREET Bezoekadres van het DoorGeefLuik is nu nog Lupine-Oord, maar maak altijd een afspraak via aleid.groothoff@hetnet.nl. In januari is het DoorGeefLuik dicht, die maand gebruiken Aleid en haar team om alles te verhuizen naar de Bengelbongerd, om daar vanaf 1 februari weer open te zijn.

advertentie
advertentie