Arjen Berendse in de nok van het theater, op de plek waar straks de bovenste rij stoelen komt.
Arjen Berendse in de nok van het theater, op de plek waar straks de bovenste rij stoelen komt. Annette Stolk - de Vries

De uitbreiding met 90 stoelen geeft Theater Aan de Slinger meer mogelijkheden

6 februari 2023 om 16:06 Kunst

HOUTEN Arjen Berendse (60) is sinds 2008 directeur van stichting Aan de Slinger. Hij is super blij met de unaniem genomen beslissing in de gemeenteraad om het theater met 90 zitplaatsen uit te breiden. Daardoor neemt de capaciteit toe van 300 naar 390 zitplaatsen. ,,Deze uitbreiding voldoet veel meer aan de vraag van het Houtense culturele leven. We hoeven nu gelukkig veel minder vaak ‘nee’ te verkopen”. 

door Annette Stolk – de Vries 

Ruim een derde van de voorstellingen in het theater is uitverkocht. Zeker bij het populairdere genre, zoals bijvoorbeeld bekende cabaretiers, zijn er te weinig plekken beschikbaar. Berendse: ,,Daarom werkt de uitbreiding ook twee kanten op. Inwoners van Houten kunnen vaker een kaartje bemachtigen voor een voorstelling en het theater wordt voor artiesten aantrekkelijker om in op te treden.” Gelegen in het midden van het land naast het spoor en goede parkeergelegenheid ligt het theater op een toplocatie. Daarom zou het theater ook aantrekkelijk kunnen zijn voor het organiseren van congressen. ,,Daarbij stuiten we altijd op twee problemen. De zaalruimte en de beschikbare nevenruimte. Het probleem van de zaalruimte is nu opgelost, die van de nevenruimte helaas nog niet. Daarvoor zullen we moeten wachten op het ‘Nieuwe Huis van Houten’ dat in de toekomst zal worden gebouwd”, licht Berendse toe. 

KOSTEN

De gestegen energiekosten van de afgelopen maanden zijn een bron voor zorg voor Berendse. ,,Het theater liep wat duurzaamheid betreft al behoorlijk voorop. Wij hebben al het duurzaamheidskeurmerk ‘Green Key’. Wat we zelf konden doen hebben we gedaan, maar daar red je het niet mee. Op het instellen van prijsverhogingen zitten beperkingen, zeker voor plaatselijke gezelschappen. Die kun je snel verliezen. Daarmee verlies je de functie van dit theater. Het is een grote zorg, maar er liggen gelukkig nog wel perspectieven. Voor de hele korte termijn hebben we voldoende reserves, voor de lange termijn zullen we het gesprek met de overheid en de gemeente moeten voeren.” 

Hier ontmoeten en bereiken mensen elkaar, zijn ze onderdeel van de samenleving.

ROOSKLEURIG 

Toch ziet Berendse de toekomst van het theater met vertrouwen tegemoet. ,,Ontmoetingsplekken in de samenleving zijn van groot belang. Kijk de geschiedenis er maar op na, zo is het altijd al geweest. Vanuit die filosofie benader ik de organisatie. Of het nu gaat als werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een kerstproject met ouderen of het stimuleren van amateurgezelschappen. Hier ontmoeten en bereiken mensen elkaar, zijn ze onderdeel van de samenleving. Hier worden nieuwe vriendschappen opgedaan. Dat heeft ook een preventieve werking. Ik vertrouw erop dat de politiek dit blijft inzien.” 

advertentie
advertentie