De statushouders kregen voorafgaand aan de voorstelling een training om te leren zichzelf te presenteren bij een werkgever.
De statushouders kregen voorafgaand aan de voorstelling een training om te leren zichzelf te presenteren bij een werkgever. Sylvia Groen

Theater verbindt vluchtelingen met werkgevers

4 maart 2022 om 19:32 Kunst

HOUTEN Met de voorstelling Future Citizens wil New Dutch Connections (NDC) een band smeden tussen vluchtelingen en werkgevers uit Houten. Op 15 maart wordt de voorstelling gegeven in Theater Aan de Slinger, gevolgd door een netwerkmoment tussen Houtense ondernemers en statushouders uit de regio. 

door Agnes Corbeij 

De voorstelling Future Citizens van regisseur, acteur en theatermaker Bright O. Richards vertelt verhalen van nieuwkomers. Het gaat over thuiskomen in een nieuw land, ambities en dromen. Richards inspireert met verhalen, muziek, gedichten en de betrokkenheid van gewone mensen in het succes van anderen. 

NETWERKEN De afgelopen tijd hebben vluchtelingen training gekregen om zichzelf te presenteren. Na de voorstelling op 15 maart wordt een netwerkmoment gehouden met werkgevers uit Houten. NDC heeft hiervoor contact gezocht met PMO Houten en Ondernemend Houten. De werkgevers zitten ook in de zaal tijdens de voorstelling. 


De statushouders kregen voorafgaand aan de voorstelling een training om te leren zichzelf te presenteren bij een werkgever. - Sylvia Groen

Het project houdt direct verband met de nieuwe Wet Inburgering, die op 1 januari 2022 is ingegaan. Het doel van de nieuwe wet is om nieuwe inwoners zo snel mogelijk actief te laten zijn in de Nederlandse maatschappij. Om dat voor elkaar te krijgen, is een stage- of werkplek voor statushouders verplicht. Future Citizens hoopt statushouders te helpen bij het vinden van zo’n plek. 

NIEUWKOMERS In Houten doen nu vijf nieuwkomers mee met het project. Augusto komt uit Nicaragua en heeft een achtergrond in marketing en sales. Is erg goed met elektronisch apparatuur van telefoons tot computers en televisie tot geluidssystemen. Augusto heeft als eerste een werkplek gevonden, want hij gaat bij het theater ervaring opdoen.  

Verder wordt een werkplek gezocht voor Mohamed, Mouhanned, Femi en Bandar. Mohamed heeft ervaring als witgoedmonteur en hoopt hij een witgoedzaak aan de slag te kunnen. Mouhanned heeft ervaring met netwerksystemen en bankapparatuur en voor hem wordt een werkplek gezocht bij een bank. Femi heeft ervaring in de civiele techniek en is in het verleden zelfs verhuurd aan bedrijven in Dubai voor grote projecten. Bandar heeft ervaring in de ict bij een telecommunicatiebedrijf. 

NDC hoopt dat alle vijf de statushouders na de voorstelling van 15 maart een werkplek gevonden hebben. 

advertentie
advertentie