De beste plek voor een IR-paneel is het plafond, want dan kan deze zonder belemmeringen de warmte vrij naar beneden stralen.
De beste plek voor een IR-paneel is het plafond, want dan kan deze zonder belemmeringen de warmte vrij naar beneden stralen. KlusVisie

Hyperlokaal verwarmen: lekker comfortabel

10 februari 2021 om 15:00 Klussen & Vrije tijd

HOUTEN Nog een paar maandjes en dan kan de verwarming uit. Officieel loopt het stookseizoen tot 1 mei. Maar in de tussentijd kan de temperatuur al flink oplopen. Vooral in goed geïsoleerde woningen neemt de warmtevraag snel af in deze periode. Als je op een van de vele frisse voorjaarsdagen te weinig warmtecomfort ervaart, dan geef je de thermostaat een tikje. Je kunt ook kiezen voor hyperlokaal verwarmen, met stralingswarmte.

Stralingswarmte is niets nieuws onder zon. Mensen beoordelen doorgaans deze warmte als het meest comfortabel. Denk aan lekker in het zonnetje zitten. Vloerverwarming is een bekend systeem dat comfortabele en veilige stralingswarmte biedt. Je kunt ook verwarmen met radiatoren. Een radiator warmt lucht op die vervolgens in beweging komt. Dat heet convectie die doorgaans als minder comfortabel wordt ervaren. Alleen bij een ideale luchtcirculatie kan de warmte goed over een ruimte worden verdeeld. De radiator produceert zo’n 80 procent convectiewarmte en een vloerverwarming ongeveer 70 procent stralingswarmte. Vandaar dat vele mensen voor een vloerverwarming kiezen.

BIJVERWARMING Naast de vloerverwarming bieden ook infraroodpanelen, IR-panelen, een weldadig aanvoelende en veilige stralingswarmte. Infraroodpanelen zenden onschadelijk, langgolvig infrarood uit, je kunt er niet door verbranden. Dit in tegenstelling tot kortgolvig infrarood dat bepaalde types terrasverwarmers kunnen produceren. Mensen absorberen langgolvig infrarood van de zon goed. We zijn er op gebouwd en ervaren daarom deze warmte als weldadig.

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Klussen & Vrije tijd.

Met deze panelen kun je hyperlokaal verwarmen zonder een ruimte te moeten verbouwen. Je zet gewoon een los paneel op die plekken waar je vaak zit, werkt, kookt of studeert. Je kunt ze ook aan bijvoorbeeld een muur bevestigen. De beste plek voor een IR-paneel is het plafond, want dan kan deze zonder belemmeringen de warmte vrij naar beneden stralen.

De panelen zijn vooral interessant als bijverwarming in het voor- en het najaar. Infraroodpanelen kennen nauwelijks een aanlooptijd, je ervaart binnen enkele minuten warmte. Daarom zetten mensen de panelen ook in ruimten die ze minder vaak gebruiken, zoals schuurtjes waarin geklust wordt.

TERUGSTRALEN Infrarood warmt geen lucht op, het is licht dat in aanraking met massa energie vrijgeeft, ook bij de mens. Omdat de lucht niet verwarmd wordt, zet je een paneel alleen aan als je een ruimte gebruikt. Bij stralingsverwarming trekt de warmte vervolgens ook in de bouwdelen en het interieur. Want langgolvige infraroodstraling reist altijd door. Bij infrarood is trek niet aan de orde, een vertrek warmt door de straling juist op. Op een zeker moment zullen de wanden en de meubels gaan terugstralen. Dankzij deze nastraling ontstaat een zeer gelijkmatige verwarming. Door je inrichting af te stemmen op de stralingswarmte, kun je energie besparen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


In ziekenhuizen kunnen IR-panelen aan het plafond hangen. Het personeel heeft dan geen koude handen en neuzen tijdens het opereren. - KlusVisie

ONSCHADELIJK INFRAROOD Kwaliteitspanelen zetten veel elektrische energie om in stralingswarmte. Je mag verwachten dat deze panelen zo’n 95 procent stralingswarmte en 5 procent convectie produceren. Wie interesse in zulke IR-panelen heeft, doet er goed aan dit na te trekken. Zo scheid je het kaf van het koren. Bij zo’n paneel kun je kiezen voor een losse thermostaat waarmee de warmte goed regelbaar is. Zet het paneel de eerste keer rustig op 20 graden C want dat zijn we gewend bij de centrale verwarming. Al snel zul je zoveel warmte ervaren dat 18 graden C een stuk comfortabeler aanvoelt. Want infrarood zorgt dat je doorbloeding beter verloopt. In ziekenhuizen weten ze dat ook. Daarom kunnen daar IR-panelen aan het plafond hangen. Het personeel heeft dan geen koude handen en neuzen tijdens het opereren. Heb je zonnepanelen, dan kunnen deze de energievraag van de panelen afhankelijk van het dagdeel opvangen. Leveranciers van kwaliteitspanelen bieden minimaal vijf jaar fabrieksgarantie. Tip: begin met een enkel paneel. Bevalt deze, dan kun je met kennis van zaken gaan uitbreiden.

Meer weten over stralingswarmte?
Schaf dan het verhelderende boek ‘Stralingsverwarming, gezonde warmte met minder energie’ van Kris de Decker aan. De Decker legt duidelijk de begrippen convectie, conductie en straling uit. Hij laat op basis van onderzoeken zien dat stralingsverwarming best wel eens energie-efficiënter, gezonder en comfortabeler dan convectie-verwarming kan zijn. De Decker bespreekt naast infraroodpanelen ook stralingsbronnen als tegelkachels en warmtemuren, -plafonds en -vloeren.

Stralingsverwarming, gezonde warmte met minder energie, Kris de Decker, Eburon/De Twaalf Ambachten, www.eburon.nl. Verkrijgbaar via onder meer via internetwinkels en de boekhandel.

door Jaap van Rijn

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor iedereen die geïnteresseerd is in klussen en onderhoudswerk. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer. De rubriek Materiaal & Gereedschap toont interessante nieuwe klusproducten en overige noviteiten.


KlusVisie

advertentie
advertentie