Grote publieke belangstelling bij bekerwedstrijd HC Houten - Schaerweijde
Grote publieke belangstelling bij bekerwedstrijd HC Houten - Schaerweijde Annette Stolk - de Vries

Bekersprookje in Gold Cup voor Heren 1 HC Houten voorbij

4 november 2022 om 11:44 Hockey

HOUTEN Het bekersprookje in de Gold Cup competitie is voor de heren van Hockeyclub Houten voorbij. In de vorige ronde wisten de mannen uit Houten nog sensationeel met 1-0 te winnen van Hoofdklasse-team Oranje Rood. Donderdagavond 3 november kwam de volgende hoofdklasser op bezoek. Schaerweijde bleek echter een maatje te groot. De wedstrijd werd door HC Houten kansloos verloren met 7-0.

Annette Stolk – de Vries

Het trouwe Houtense publiek was weer massaal toegestroomd voor deze bekerwedstrijd. Het kletsnatte weer en de koude wind weerhield hen hier niet van. Het zorgde wederom voor een sfeervolle ambiance aan sportpark de Groene Hoon. Anouk Verhaegh, trainer-coach van Heren 1 HC Houten spelend in de Eerste Klasse, had voorafgaande aan de wedstrijd nog geloof in een goede afloop. ,,Natuurlijk denken we dat we een kans hebben tegen Schaerweijde. Zonder geloof in eigen kunnen hoeven we niet eens aan de wedstrijd te beginnen. Als hoofdklasser team zijn zij individueel beter, maar als hecht team willen wij zo lang mogelijk tegenstand bieden.” Ze sprak van een gezonde spanning en had haar team opgedragen vooral te durven hockeyen en te genieten van de wedstrijd.

UITBLINKERS Die opzet leek aanvankelijk goed te slagen. De eerste mooie actie van de wedstrijd kwam van de thuisclub in de persoon van Jordy van Dordt. Toen hij een paar man passeerde en de cirkel van Schaerweijde binnentrad steeg een luid gejoel op van het thuispubliek. Toch was de eerste strafcorner na drie minuten speeltijd voor Schaerweijde. Keeper Roemer Moerdijk pareerde deze echter vakkundig zoals hij ook even later met een geweldige redding Pepijn Leenhouts van scoren afhield. Dankzij zijn goede keeperswerk en een in het eerste kwart uitblinkende Van Dordt hield HC Houten stand.

GELE KAART Het tempo van Schaerweijde lag echter hoog en HC Houten kreeg steeds meer moeite om onder de druk uit te komen. Dit leidde uiteindelijk in de tiende minuut van het tweede kwart tot de 0-1 van Schaerweijde. Doelpuntenmaker was Matt Bird die vier minuten later ook de 0-2 maakte. Dit was ook de ruststand. In het derde kwart, bij een stand van inmiddels 0-3, was een ongelukkige gele kaart voor Roméo Rijpkema het kantelpunt in de wedstrijd. Deze gele kaart leverde een zwaar bestrafte tijdstraf op waardoor HC Houten tien minuten lang met één man minder verder moest. Dit numerieke voordeel werd door Schaerweijde optimaal benut dankzij drie doelpunten van achtereenvolgens Westendorp, Bird en Bakker.

Het hoge tempo was voor ons niet vol te houden.

SLOTOFFENSIEF Op zoek naar de eretreffer perste HC Houten er nog een slotoffensief uit. Dat leverde kansen op voor Van Dordt en Laurence Koch, maar helaas voor het enthousiast meelevende thuispubliek, geen tegentreffer. Uiteindelijk werd de eindstand door een goal van Casper Horn op 0-7 bepaald. Verhaegh kon zich na afloop neerleggen bij de nederlaag. ,,De spelers van Schaerweijde vonden elkaar erg makkelijk, hetgeen ons helaas niet lukte. Het hoge tempo was voor ons niet vol te houden, zeker niet nadat we met tien man kwamen te staan.” Het bekeravontuur is echter nog niet helemaal voorbij voor HC Houten. Het team van Verhaegh stroomt nu nog in bij de Silver Cup bekercompetitie. Wie weet wat dat nog allemaal voor moois gaat brengen.