Het wrak van de B-17
Het wrak van de B-17 Photo: Imperial War Museum

Wie weet meer over de noodlanding van de B-17 Vliegend Fort op 22 februari 1944

7 juni 2023 om 09:23 Historie

WIJK BIJ DUURSTEDE Al jaren doet Leendert Smit uit Houten onderzoek naar de noodlanding van de B-17 Vliegend Fort van 1e luitenant Charles Crook in de uiterwaarden van de Nederrijn op 22 februari 1944. Deze kwam tot stilstand in een drinkplaats voor vee, waar nu de zwaaikom ligt. Sinds 2009 is Smit bezig om die fatale vlucht, maar specifiek ook de gebeurtenissen van de tien bemanningsleden in beeld te brengen. Twee jaar geleden is het laatste nog in leven zijnde bemanningslid. Roy Cheek overleden.

Smit heeft de afgelopen jaren contact gehad met de meeste familieleden van de bemanning. Met een aantal heeft hij dat nog steeds. Drie bemanningsleden, Louis Breitenbach, James Hensley en Salvador Chavez werden destijds, na een kort verblijf van enkele dagen in Wijk, door de oom van Smit, Wim Leeuw naar Utrecht gebracht voor verder vervoer per trein naar bevriende pilotenhelpers in Eindhoven. Wim Leeuw was destijds winkelier in de Peperstraat en lid van het verzet in Wijk bij Duurstede.

Voor zover Smit bekend is er maar één foto van het vliegtuigwrak. „Van Kees Hagoort vernam ik een paar jaar terug dat de Duitsers de brandstof uit het vliegtuig overhevelden in jerrycans (Kanister in het Duits), die vervolgens op een vrachtwagen op de dijk geplaatst werden. Hij wist mij niet te vertellen hoe de Duitsers het wrak weggekregen hebben. Ik vermoed dat de Duitsers eerst de vleugels verwijderd hebben en die vervolgens met kranen op een vrachtwagen geladen hebben en vervolgens de romp van het vliegtuig. Dat moet allemaal best een spektakel geweest zijn en ook best behoorlijk wat tijd in beslag hebben genomen.” Van een lid van de SGLO (Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945), waar Smit ook lid van is kreeg hij het bericht dat B-18 42-31399 zo goed als zeker door Zerlegebetrieb zelf geborgen of door Grüter en Copier & Co. „Daar zij het doormidden gebroken toestel alleen met hun transportmiddelen konden bergen die zij hadden in de omgeving. Er zijn geen documenten of rapporten waar het heengebracht is.”

Wie weet er meer over de B-17 bommenwerper

Eventuele ooggetuigen zullen er niet veel meer zijn, maar misschien dat kinderen of kleinkinderen er verhalen over hebben gehoord van ouders of grootouders. Wat Smit aan de Wijkse inwoners zou willen vragen: heeft iemand toevallig nog een andere foto van het wrak dan deze? Weet iemand hoe vleugels en wrak door de Duitsers geborgen zijn (met een vrachtwagen of schip) en – indien met een vrachtwagen – welke kant ze op gereden zijn, richting Wijk of richting Amerongen? Weet u meer, neem dan contact op met Leendert Smit, telefoon 030 6340715 of e-mail smitcons@planet.nl

advertentie
advertentie