Kranslegging door burgemeester Gilbert Isabella en Anton Moons, lid 4 en 5 mei comité Houten
Kranslegging door burgemeester Gilbert Isabella en Anton Moons, lid 4 en 5 mei comité Houten Annette Stolk - de Vries

Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië herdacht

16 augustus 2022 om 07:17 Historie

HOUTEN Maandagavond werd op het Plein in het Oude Dorp stilgestaan bij het officiële einde van Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks worden op 15 augustus alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Japan capituleerde na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki.

Annette Stolk – de Vries  

Bram Bosshardt, lid van het comité 4 en 5 mei Houten, heette in zijn welkomstwoord alle belangstellenden van harte welkom. Aansluitend hield burgemeester Gilbert Isabella een toespraak. Hij stond uitvoerig stil bij de vele slachtoffers die de oorlog in Nederlands-Indië had gemaakt. ,,De oorlog in het Aziatische deel van het Koninkrijk was voor de meeste mensen in Nederland letterlijk en figuurlijk ver van hun bed. Voor hen was het oorlog vooral in eigen land: de strijd tegen nazi-Duitsland. Weinigen wisten Van de honderdduizend kinderen en volwassenen die waren geïnterneerd in kampen. De honderdduizenden anderen die buiten de kampen aan hun lot waren overgelaten. De tienduizenden uitgebuite ‘troostmeisjes’. En de honderdduizenden die onder dwang onmenselijke dwangarbeid hadden moeten verrichten aan de beruchte Birma spoorlijn of in Japan.”

Ik spreek de wens uit dat niet alleen jongeren met een Indonesische achtergrond, maar alle jongeren die belangstelling voor de geschiedenis tonen.

OORLOGSVERHAAL De oorlogservaringen en de grootschalige ontheemding die volgden werkt tot op de dag van vandaag door bij 2 miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie. Van hen zijn 150.000 jongvolwassen. Burgemeester Isabella zei de belangstelling onder jongeren, om meer te weten te komen over het verleden, enorm toe te juichen. ,,Ik spreek de wens uit dat niet alleen jongeren met een Indonesische achtergrond, maar álle jongeren die belangstelling voor de geschiedenis tonen. Hopelijk draagt hun nieuwsgierigheid bij aan de groei van het besef dat ze nu in vrijheid leven, en hoe bijzonder dat eigenlijk is.”

STILTE Na de toespraken en de taptoe volgden twee minuten stilte en het Wilhelmus. Burgemeester Isabella legde samen met Anton Moons van het 4 en 5 mei comité een krans. Een tweede krans werd gelegd door twee veteranen, waaronder de 94-jarige heer Hekel. De herdenkingsplechtigheid werd afgesloten met het voorlezen van een gedicht door Isolde Vega, lid 4 en 5 mei comité Houten. 

advertentie
advertentie