Wilko en Sylvia trots op hun koffiedikproject bij Barista Houten
Wilko en Sylvia trots op hun koffiedikproject bij Barista Houten Ross van Ravenswaay

Week van de circulaire economie: !Impact Houten helpt ondernemers

6 februari 2023 om 19:10 Duurzaamheid

HOUTEN Deze week is het de week van de circulaire economie. !mpact Houten helpt Houtense ondernemers met hun projecten zodat zij ook hun steentje bijdragen aan circulariteit in de gemeente Houten.

 door Ross van Ravenswaay

Stichting !mpact Houten is een platform én een projectbureau voor het duurzaam ondernemen opgericht door en voor de ondernemers van Houten. Het bestuur van Ondernemend Houten vormt ook het bestuur van !mpact. Vanuit dit projectbureau wordt ondersteuning geboden aan ondernemers in de vorm van advisering, begeleiding en het opbouwen van de community. !mpact Houten houdt niet alleen nauw contact met ondernemers, maar ook met andere partijen, zoals bijvoorbeeld de gemeente Houten.

ACTIEPLAN

Wilko Kistemaker is projectmanager bij !mpact. ,,De naam !mpact is bewust gekozen, want we willen met de projecten van de ondernemers echt impact gaan maken. We helpen daarnaast ook om de ambities die de gemeente Houten heeft opgenomen in het actieplan Circulaire economie te realiseren. Ik doe als projectmanager alles wat nodig is om projecten te starten en begeleidt de ondernemers hierbij. We proberen natuurlijk de hele keten compleet te krijgen.”

ONDERNEMERS

Sylvia Groen is de community manager van !mpact en is de verbindende factor met de Houtense ondernemers. ,,De ondernemers kunnen bij ons kosteloos advies vragen als zij een verduurzamingsvraagstuk hebben. De meeste ondernemers zijn er op dit moment nog niet zoveel met circulariteit bezig en denken nog niet zo na over bijvoorbeeld hergebruik. We hebben wel een aantal koplopers in Houten zoals Arval, De Rooij en TSN Groen. En natuurlijk ook de gemeente Houten zelf. Bij verduurzamen is er over het algemeen geen directe pay out. Je moet het doen vanuit een duurzaamheidsoogpunt. Budgetneutraal is al heel mooi.”

KOFFIEDIK

Het project Collectief Koffiedik is één van de succesvolle projecten en ook zichtbaar waar !mpact een belangrijke rol bij heeft gespeeld. Barista Houten verzamelt het koffiedik in een aparte container. ,,Dit koffiedik kun je hergebruiken, je kunt er bijvoorbeeld oesterzwammen mee laten groeien of koffiekopjes en dienbladen van maken. Eerst stonden er bij de Barista twee GFT containers, dat hebben we nu teruggebracht naar één GFT en één koffiedik container. Nu kunnen ook andere horeca ondernemers op het Rond die zelf geen eigen container hebben het koffiedik bij Barista Houten inleveren. De container wordt overigens dit jaar ook nog gesponsord door het Duurzaamheidsfonds”, aldus Kisteman.

GREEN SIDE

Een ander mooi circulair project is Green Side. Het verhaal van Green Side is begonnen bij het inzicht dat het potentieel van papier niet volledig werd gebruikt. Zij verzamelen lokaal eenzijdig bedrukt papier en maken daar weer notitieblokken van. Dit is echt een vorm een van lokaal ecosysteem.

BIJEENKOMST

,,In de gemeente Houten doen we het wel best wel goed. We krijgen veel vragen van andere gemeenten en organisaties over hoe wij de verduurzaming aanpakken. Daarvoor zijn onze lokale bijeenkomsten met de ondernemers heel belangrijk. Op 16 februari organiseren wij weer een bijeenkomst Circulariteit en Laadpalen”, zegt Groen.

advertentie
advertentie