Afbeelding
Jaap van Rijn

Veldertjes of veld-erwtjes: groente of peulvruchten?

5 februari 2021 om 16:00 Culinair

HOUTEN Peulvruchten dus ook de veldertjes gaan het helemaal maken. Aldus trendwatchers, in goed Nederlands: nabije-toekomst-kijkers. Die veldertjes staan in glazen potten verpakt al eeuwen op de schappen van supermarkten en groenteboeren. Dus wat nou trend. Maar wat wil het geval? Steeds meer mensen (her)ontdekken het bestaan van peulvruchten, dus ook het veldertje. Of is dat toch een groente?

Peulvruchten kunnen deels vlees vervangen. Je kunt er ook creatief mee koken. Dat spreekt drie groepen mensen aan. De eersten zijn de vleesminderaars. Zij schuifelen langzaam maar zeker richting peulvruchten en vleesvervangers als tofu en tempeh, voedsel dat samen met groenten vaker op het dagelijkse menu komt te staan. Maar afscheid van het karbonaadje wensen zij niet te nemen.

Een deel van de vleeseters gaat voor minder maar beter. Dat vlees moet van een hoge kwaliteit zijn, bij voorkeur weken ge-dry-aged in de rijpingskasten die steeds meer slagers laten plaatsen. Deze groep grijpt ook naar de peulvruchten die winkels inmiddels ook in sta-zakken bieden. Het peulvruchten-schap wordt zowaar sexy.

Ten slotte zijn daar de vleesvervangers, mensen die steeds vaker een vlezig alternatief op tafel zetten dat vlees noch vis is. En dat zijn ook steeds vaker peulvruchten, zoals het veldertje.

Wil je meer culinaire artikelen lezen? Kijk dan op de homepage van deze website onder het tabblad Mijn Leven/culinair.

VELD-ERWTJES Om het verhaal interessanter te maken, zijn de veldertjes door menige trendmaker omgekat tot veld-erwtjes. Wat ze niet zijn, het zijn jonge kapucijners. Op de site van Hak gekeken hoe het precies zit: ,,Veldertjes staan ook wel bekend als jonge kapucijners en zijn in tegenstelling tot kapucijners groenten.” Geen idee waarom. Het Voedingscentrum brengt verlossing: ,,Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen. Pinda’s en ‘groene’ peulvruchten zoals doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten, maar rekenen we tot de noten en groente omdat ze daar qua gezondheidseffecten op lijken.”

Oké, dat interessanter maken nemen we deels terug, veldertjes zijn toch een soort van erwtjes. Maar zijn ze ook goed te eten? Gecombineerd met brood, piccalilly, augurk, zilverui en rucola zal dat best lukken.

door Jaap van Rijn

AAN DE SLAG

Sandwich Veldertjes
Voor maximaal 4 personen

Benodigdheden
- 4 harde broodjes
- 100 g plakjes pancetta of ontbijtspek (of vier eieren of 100 g shiitake, zie de Tip)
- 3 el zure room
- 3 el crème fraîche
- 1 tl Franse mosterd
- 2 takjes platte peterselie, fijngehakt
- Zwarte peper uit de molen
- 4 el piccalilly
- 12 party-augurken, in stukjes gesneden
- 20 zilveruitjes, gehalveerd en in kwarten gesneden
- 1 el mayonaise of halvanaise
- 180 g veldertjes uit de pot, uitgelekt
- 1 zakje rucola
- 4 lente-uitjes, in stukjes gesneden

Bereiding
> Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de pancetta of ontbijten krokant
> Doe de zure room, crème fraîche, mosterd, peterselie met wat zwarte peper in een kom en roer tot een roomsaus
> Doe de piccalilly, de augurk, de zilveruitjes en de mayonaise in een kom en schep een paar keer om
> Doe de veldertjes in een vergiet, spoel ze met koud water schoon en laat goed uitlekken
> Schep de piccalilly-mayo door de veldertjes

> Smeer de onderste helften van broodjes in met de roomsaus
> Verdeel de plakjes pancetta of bacon over de roomsaus
> Verdeel de rucola over het spek
> Verdeel met een lepel de veldertjes over de rucola
> Verdeel de lente-ui over de veldertjes
> Leg de bovenkant van de broodjes op de veldertjes

Tip voor vegetariërs: vervang de pancetta door in de koekenpan krokant gebakken strips shiitake of een gebakken ei. Leg de shiitake of het ei op de veldertjes.

advertentie
advertentie