Huisarts Marcel Ebbing vraagt met klem de praktijk te bellen bij gezondheidsproblemen
Huisarts Marcel Ebbing vraagt met klem de praktijk te bellen bij gezondheidsproblemen Irene van Valen

Terugblik op 2020: Dokter Ebbing, huisarts in Houten, blijft oproepen: ,,Bel ons bij medische klachten.”

30 december 2020 om 11:39 Corona Corona in Kromme Rijnstreek

HOUTEN Het was tijdens zijn wintersportvakantie dat huisarts Marcel Ebbing hoorde van de eerste lockdown in Nederland. ,,Vakantie vieren terwijl in de praktijk het wiel uitgevonden moest worden tegen een onbekend virus, voelde niet goed. Daarom besloot ik vervroegd naar huis terug te gaan. Nog steeds draait alles om covid. Nogmaals druk ik iedereen op het hart: bel met medische klachten altijd de huisarts. In overleg met de assistenten bekijken we of iemand toch gezien moet worden of een telefonische afspraak voldoende is.”

door Irene van Valen

Waar Ebbing met trots op terugkijkt is de snelle opening van een luchtwegpolikliniek op het Hofspoor. In samenwerking met Antonius Ziekenhuis, Saltro en de Houtense huisartsen werd deze polikliniek binnen een weekend geopend. ,,’s Ochtends en ’s middags zagen twee artsen covid-verdachte patiënten. Daarbij geholpen door assistenten van verschillende gesloten poliklinieken. Zij ontvingen de patiënten en vulden de benodigde formulieren in”

VERDRIETIG Artsen weten nu beter hoe zij ernstig zieke covidpatiënten moeten behandelen, waardoor deze minder lang en minder ziek in het ziekenhuis liggen. ,,Van de besmette mensen zijn de meesten niet erg ziek. Af en toe is iemand zo ziek dat een ziekenhuisopname volgt.” Het grote verdriet zat in het verliezen van mensen door covid. Met name ouderen in verpleeghuizen, waaronder patiënten van Ebbing: ,,Dan dacht ik: dan ben je 98 en heb je zoveel overleefd om te sterven aan dit stomme virus. Mensen overlijden meestal niet aan een virus. Ook niet meer aan het griepvirus. Daar dragen de griepvaccinaties aan bij.”

AANGEPAST Volgens Ebbing zal het aantal besmettingen pas echt afzwakken zodra een vaccin beschikbaar is. Hij verwacht daarin weinig verandering in de eerste helft van 2021. ,,We zijn al gewend aan de nieuwe manier van werken. Wij houden de wachtkamer zo leeg mogelijk. In de praktijk staan stoelen op afstand. We wassen onze handen vaker dan ooit en dragen mondkapjes.” Wat Ebbing betreft is er licht aan het eind van de tunnel zodra de vaccinaties starten en miljoenen mensen worden gevaccineerd. ,,Misschien normaliseert het leven dan weer.”

VACCIN Wat betreft een vaccin vertelt Ebbing dat covid-19 een ander type coronavirus is dan de sars en mers virussen: ,,Naar deze virussen is al veel vaccinonderzoek gedaan. Daar kon op worden voortgeborduurd om een Covid-19 vaccin te ontwikkelen.” De vaccins tegen covid worden verder ontwikkeld door medische wetenschappers en fabrikanten die vaccins maken. Zij hebben zich nu eerst en boven alles op dit vaccin gestort. ,,Ik begrijp dat alle beschikbare middelen, inzet, kennis en menskracht zijn geconcentreerd op de ontwikkeling van een Covid-19 vaccin en dat daarom dit vaccin een snellere doorloop heeft dan bij de ontwikkeling van andere vaccins. Ik denk dat het een veilig en goedwerkend vaccin is. Fabrikanten kunnen zich niet veroorloven dat mensen hierdoor sterven of bijwerkingen krijgen.” Ebbing pleit voor massale vaccinatie om zo snel mogelijk van covid af te zijn.

REGELS Tot die tijd drukt Ebbing ons op het hart ons aan de regels te blijven houden, vooral de anderhalve meter afstand. ,,Men lijkt te verflauwen mede door de gedachte dat zij niet zo heel ziek zullen worden. Het virus blijft daardoor bestaan en pikt willekeurig iemand uit die zo ziek wordt dat hij of zij op de intensive care terecht komt. We zien relatief jonge mensen die lang last houden van klachten.” Zo klinkt zijn oproep afstand te blijven houden, hoe moeilijk ook in deze dagen waarbij mensen gewend zijn samen te komen met familie of vrienden.

advertentie
advertentie