IncidentenCity.
IncidentenCity. Evert de Graaf

Brandweer LEGO-creaties op nieuw evenement Houten op Rail(s)

2 februari 2023 om 17:45 Evenementen

HOUTEN Houtenaar Evert de Graaf van IncidentenCity doet mee aan Houten op Rail(s), een groots en nieuw evenement op vrijdag 10 en zaterdag 11 februari in Expo Houten, waar LEGO-bouwers trots hun creaties laten zien aan het publiek.

,,Samen met vriend en brandweercollega André Overeem zijn wij 20 jaar geleden in Zwolle met IncidentenCity gestart bij LEGOworld”, vertelt de Graaf. De stadsoppervlakte met een brandweer display was slechts 2,5m2. De organisatie was toen nog in handen van de Bouwsteen, de grootste LEGO vereniging van de wereld, die nu samen met de treinbeurs de organisatie heeft in Houten. Het bleek dat niemand anders het thema brandweer als centraal bouwthema had.”

Het heeft vooral een educatieve missie

De Graaf: ,,Het is dus al sinds 2004 de grootste kleinste mobiele minirampenstad van Nederland. Een kijk-, zoek- en verwonder activiteit voor elke evenement dat is opgebouwd uit meer dan 250.000 LEGO-bouwsteentjes. Het is niet alleen zeer attractief en uniek maar heeft vooral een educatieve missie. Het overbrengen aan zowel kinderen als volwassenen dat het werk van de brandweer spannend, veelzijdig en uitdagend is.”

De aanwezigheid van IncidentenCity biedt ook een laagdrempelige mogelijkheid voor een succesvolle samenwerking met de aanwezige stand van brand(veilig) leven, mocht deze aanwezig zijn, aldus De Graaf: ,,IncidentenCity herbergt inmiddels na 20 jaar 23 uiteenlopende Nederlandse incidenten, waarbij om hulp van de brandweer werd gevraagd. Kinderen en volwassenen worden daarin uitgedaagd om aan de hand van een vragenlijst, waaraan een slagzin wedstrijd is verbonden, alle incidenten op te zoeken met bijbehorende letter. In de praktijk betekent dat een zeer leuke en vooral laagdrempelige bezigheid. Na afloop van de zoektocht is het beeld van de werkzaamheden die door de brandweer worden uitgevoerd op een actieve- en educatieve wijze bijgesteld. Daarbij kan het inleverpunt van de wedstrijdformulieren (met daarop de ingevulde slagzin) fungeren als vertrekpunt waar het brandveiligheidsbewustzijn van thuis onder de aandacht gebracht wordt.”

Gasexplosie Bilthoven

,,IncidentenCity bouwt continu zeer actuele- en landelijk bekend geworden incidenten na in LEGO, die soms ook te zien waren in het Jeugdjournaal en in de diverse media. Die driedimensionale incidenten zijn daarmee zeer herkenbaar en zijn zonder enige toevoeging van sensatie geschikt voor alle leeftijden en doelgroepen. De City heeft ook al twee keer op uitnodiging van LEGO in Denemarken geëxposeerd, iets waar wij zeer trots op zijn. Heel recente nagebouwde creaties zijn de grote gasexplosie in Bilthoven waar een complete voorgevel van een flatgebouw werd weggeblazen en de brand van 12 gelede stadsbussen in de remise in Utrecht.”

Kinderen zijn de brandweermannen/-vrouwen waarvan wij in de toekomst afhankelijk zijn

De Graaf vertelt dat hun missie nog steeds is om kinderen, maar ook hun ouders op een ongebruikelijke wijze in contact te brengen met het werk van de brandweer. ,,Kinderen kun je niet vroeg genoeg in contact brengen met het werk van de brandweer. Zij zullen immers de broodnodige brandweermannen/-vrouwen zijn waarvan wij in de toekomst afhankelijk zijn.”

Wat kunnen bezoekers verwachten op deze beurs? Een LEGO evenement, waar naast incidentenCity  Afol’s (Adult fans of LEGO) hun trotse bezit willen laten zien aan anderen. Bedenk hierbij aan verzamelde uitgegeven sets als Friends, Starwars, Technics, Fabuland, Harry Potter maar ook het allereerste uitgegeven speelgoed dat van Hout was. Spectaculair is ook The Great Ball Contraption, een aaneengesloten rij bewegende LEGO constructies dat steeds balletjes doorgeeft aan een volgende constructie. 

Publiekstrekker

,,Dat is ook altijd een grote publiekstrekker. Niet  alleen ongelofelijk knap om dat te bedenken en te bouwen, het maakt ook heerlijk veel lawaai door de honderden vallende balletjes. Voor de kleintjes is er een DUPLO bouwhoek. Voor de echte liefhebbers is er een mogelijkheid om nieuw en gebruikt LEGO en losse onderdelen te kopen.”  

De beurs is beide dagen open van 10.00 uur tot 16.00 uur. Meer informatie staat op de site www.modelspoorbeurs.nl.

Het gebouw uit Bilthoven na de explosie.
advertentie
advertentie