Bewoners van 't Goy buigen zich over de nieuwbouwplannen.
Bewoners van 't Goy buigen zich over de nieuwbouwplannen. Annette Stolk - de Vries

De nieuwbouw van 50 woningen in ‘t Goy moet zorgen voor een nieuw dorpshart

3 februari 2023 om 16:35 Wonen Tips van de redactie

HOUTEN In Dorphuis de Ploeg in ’t Goy werd dinsdagavond 31 januari tijdens een druk bezochte bewonersavond de tweede fase van de verkenningen voor de bouw van 50 woningen besproken. Uitgangspunt is daarbij om met locatie ‘Kerkzicht’ een nieuw dorpshart te creëren. Tegelijkertijd wordt geprobeerd de Beusichemseweg veiliger te maken door snelheidsbeperkende maatregelen aan te brengen. 

door Annette Stolk – de Vries

In 2016 is klankbordgroep Stichting Mooi ’t Goy in het leven geroepen, omdat er grote bezorgdheid was over de leefbaarheid van het dorp. Decennia lang waren er in het dorp geen nieuwe woningen gebouwd. Zoals overal is er ook in ’t Goy een tekort aan woningen voor starters, jongeren en senioren. Woningen die noodzakelijk zijn om de sociale cohesie in het dorp op peil te houden. Met medewerking van de gemeente werd door de stichting de ‘Agenda voor de Toekomst van ’t Goy’ opgesteld. Intussen kwam er groen licht van de provincie en de gemeente voor de bouw van 50 nieuwe woningen. Deze woningbouw gaat plaatsvinden aansluitend aan de zogenaamde rode contour van het dorp. 

VERKENNINGEN In november 2022 konden inwoners van ’t Goy al kennis maken met vier verkenningen die door landschapsarchitect Jolanda van Looi en stedenbouwkundige/architect Nick van Gasteren waren uitgewerkt met betrekking tot woningbouw en groen voor de locatie Kerkzicht. Bewoners konden reacties en suggesties op de plannen geven door middel van het aanbrengen van post-its op de vier voorliggende verkenningen. Met deze feedback zijn Van Looij en Van Gasteren vervolgens aan de slag gegaan.

Met deze wijze van inspraak wordt het project door het dorp zelf bedacht en is het draagvlak zo groot mogelijk.

PARTICIPATIE Wethouder Wouter van den Berg is enthousiast over deze vorm van participatie .,,Met deze wijze van inspraak wordt het project door het dorp zelf bedacht en is het draagvlak zo groot mogelijk. Dat is precies wat we als college graag willen.” Het laatste woord ligt echter wel bij de gemeente. Zo zal in ieder geval het bestemmingsplan nog moeten worden aanpast. De bouw van 50 nieuwe woningen op een bestand van 200 tot 250 woningen is een significante toevoeging aan het woningaanbod van ’t Goy. Als het eenmaal zover is zal de woningbouw gefaseerd plaatsvinden. Eind maart/begin april volgt de definitieve presentatie van de nieuwbouwplannen. Deze zal worden voorzien van een prijsindicatie van de woningen.         

advertentie
advertentie