Het Enter Effect: breakdance optreden in jongerencentrum Enter
Het Enter Effect: breakdance optreden in jongerencentrum Enter Annette Stolk - de Vries

Het Enter Effect: een veilige plek voor jongeren in Houten is heel wat waard

26 januari 2023 om 19:47 Maatschappelijk Tips van de redactie

HOUTEN Jongerencentrum Enter is de thuisbasis van het jongerenwerk van van Houten&co. Na 25 jaar is het toe aan een grondige renovatie. Een project dat zeer veel geld gaat kosten. Voor de Houtense politiek is het de vraag of er nog zoveel geld geïnvesteerd moet worden in het pand aan de Hefbrug. Voor de jongeren, de jongerenwerkers en alle vrijwilligers is het een uitgemaakte zaak: Enter moet blijven! 

door Annette Stolk – de Vries

Om dit standpunt kracht bij te zetten organiseerden alle betrokkenen woensdagavond 25 januari een avond met als thema: ‘Het Enter Effect’. Onderzoeksbureau BMC presenteerde de uitkomst van de door haar uitgevoerde analyse onder twaalf stakeholders. Uit de analyse blijkt Enter een onmisbare basis voor jongerenwerkers en een thuis voor jongeren te zijn. Een plek waar ze naast gezelligheid ook een luisterend oor kunnen vinden. Gedurende de avond vertelden diverse jongeren waarom Enter op cruciale momenten in hun leven van groot belang is geweest. Sommige kwamen als 13-jarigen binnen en zijn nu zelf vrijwilliger. Tussendoor waren er op de avond fantastische breakdance optredens en een optreden van de huisband ‘Slaap je al’. 

Wie je bent of wat je doet maakt niet uit, je doet er hier gewoon toe

ONTMOETEN

Uit het onderzoek van BMC blijkt dat de aanwezigheid van Enter jongeren structuur heeft gegeven. Een veilige plek waar ze zichzelf kunnen zijn en waar het mogelijk is om andere jongeren te ontmoeten en vriendschappen te sluiten. ,,Toen ik voor het eerst bij Enter kwam, had ik heel weinig zelfvertrouwen. Nu sta ik hier op een podium mensen toe te spreken en ben ik op de woensdagavond assistent-beheerder”, vertelt Jeroen. ,,Het is een geweldige ontmoetingsplek. Wie je bent of wat je doet maakt niet uit, je doet er hier gewoon toe.”

OPBLOEIEN

Wekelijks bezoeken ongeveer 250 jongeren Enter. Ze kunnen er chillen, gamen, biljarten, muziek maken en meedoen aan ‘Ik wil in een band’, tekenen en op vrijdagavond mee eten bij Willems Eetcafé. Zo maar een opsomming van de vele activiteiten die er plaatsvinden. Pien is zangcoach bij Enter en heeft in wel acht bands gezeten. ,,Ik weet nog mijn eerste optreden en de vele leuke reacties die ik na afloop kreeg. Dat gaf mij zo’n kick. Zo’n confidence boost gun ik iedereen.” Op de donderdagmiddag- en avond geeft ze ook tekenles. ,,Er komen hier jongeren met een verhaal. Jongeren die het thuis soms moeilijk hebben. Die zien we hier dan helemaal opbloeien, dat is zo mooi om te zien.” 

Enter te koop zetten is als een gemeente zonder gemeentehuis.

ENTER

Jongerenwerkers gaan ook de straat op om jongeren op te zoeken in de wijken. Ze gaan met hen het gesprek aan, vragen naar de behoeften en gaan aan de slag met hun talenten. Maurice Thijssen is jongerenwerker. Hij benadrukt het belang van het behoud van Enter. ,,Enter te koop zetten is als een gemeente zonder gemeentehuis.” Dat er flink in het gebouw geïnvesteerd moet worden en dat dit veel geld kost is voor iedereen helder, maar zo valt te beluisteren: ‘voorkomen is beter dan genezen.’ Waar in Houten vind je een andere plek waar niemand last heeft van soms wat lawaai en dat zo gunstig centraal gelegen is? Een eigen plek, uit het zicht van volwassenen, waar jongeren echt zichzelf kunnen zijn. 

POLITIEK

De politiek zal zich er de komende tijd over gaan buigen. Raadsleden en collegeleden waren woensdagavond aanwezig. Dat er in Houten een plek voor jongeren moet zijn lijkt buiten kijf te staan, of dit op de huidige plek van Enter zal zijn of elders in Houten zal de toekomst leren. 

advertentie
advertentie