Afbeelding
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Waterschap baalt van crossmotoren op Lekdijk: ‘Veiligheid van dijk in gevaar door beschadigde grasmat’

19 januari 2022 om 11:45 Overig

HOUTEN Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maakt zich grote zorgen over de Lekdijk tussen de Beatrixsluis in Nieuwegein en de Honswijkerplas bij Tull en ‘t Waal. Volgens het waterschap trekken illegale motorcrossers het gras kapot, terwijl dat juist een belangrijke beschermlaag vormt voor de dijk. Het waterschap heeft aangekondigd vaker te gaan surveilleren en werkt daarvoor samen met andere overheidsinstanties.De schade aan de dijk werd ontdekt tijdens een inspectieronde. ..We zagen veel spoorvorming onder en op de dijk. Juist die beschadigingen zorgen ervoor dat de dijk in gevaar komt”, zegt beheerder Winfried van Leeuwen van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. “Wat we daar veel zien zijn crossmotoren. Het gaat om jongeren die zich graag even willen uitlaten in deze coronatijd om wat te ontspannen.”

Veiligheid dijk niet gegarandeerd

Volgens Van Leeuwen hebben de jongeren geen idee wat voor een schade ze aanrichten. ,,Bij opkomend water en beschadiging van de grasmat kan de veiligheid van de dijk niet meer gegarandeerd worden. Die grasmat vormt eigenlijk een beschermlaag van de dijk zelf. Bij hoog water kan met meekomende materialen, zoals we dat zagen bij de overstromingen in Limburg, nog meer schade optreden, waardoor de erosiebestendigheid van de dijk beschadigd raakt.”

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat vaker controleren rond de Lekdijk. ,,We gaan verbaliserend optreden. Hiervoor werken we samen met andere overheidsdiensten, die ons inseinen als ze wat zien. Op die manier hebben we meer ogen in het veld, waardoor we meer pakkans hebben. We proberen hiermee ook een signaal af te geven zodat we niet over de andere 55 kilometer van de dijk dezelfde schade krijgen.

DIEREN OP LEKDIJK Het is niet de eerste keer dat het waterschap zich zorgen maakt over de veiligheid van de dijk. Eerder trad het Hoogheemraadschap al streng op tegen veehouders die hun dieren te lang op de Lekdijk hadden staan. Van november tot april geldt namelijk een verbod op beweiding van de Lekdijk om zo de grasmat stevig en onbeschadigd te houden.

Lees ook: Vee moet van de dijk tijdens stormseizoen, hoogheemraadschap gaat strenger handhaven

(Bron: RTV Utrecht)

advertentie
advertentie