Marieke van der Zeyst
Marieke van der Zeyst Huid- en Oedeemtherapie

Mijn kind heeft acne: wat nu?

15 december 2021 om 12:51 Zakelijk

Bijna iedere puber krijgt ermee te maken: acne. Een veelvoorkomende huidaandoening die behoorlijk impactvol kan zijn. Vaak horen we van ouders dat hun zoon of dochter zich onzeker en minder vrij voelt door acneJe wilt als ouder niets liever dan je kind weer zelfverzekerd zien, maar hoe? Graag helpen wij jmet adviezen over wat je kind kan doen tegen acne.

Acne ontstaat door een ingewikkeld proces. Het heeft te maken met hormoonveranderingen, verhoogde talgproductie, verdikking van de bovenste huidlaag en toename van een bepaalde bacterie. Daarom ontstaat acne vaak in de puberteit.

Er zijn factoren die acne kunnen verergeren. Denk aan stress, een onregelmatig leefpatroon of verkeerde huidverzorging. Ook suiker en melk hebben een negatief effect op acne.

Dat acne behoorlijk belastend kan zijn, merken we in de praktijk. Jongeren met acne voelen zich vaak minder vrij, durven niet te sporten of naar een feestje te gaan. Ze ervaren schaamte en onzekerheid. Onderschat de impact van acne op het dagelijks leven niet.

Wat kan je kind zelf tegen acne doen?

Een huid met acne heeft eenvoudige verzorging nodig. Het is belangrijk een goed verzorgingsproduct te gebruiken, aangepast aan het type acne en met de juiste werkzame stof en concentratie. Een gespecialiseerde huidtherapeut kan je adviseren welke producten het beste bij jouw huid passen. Want elke huid is anders.

Wat kan je kind zelf doen? Begin als basis met een milde reiniger. Dagelijks, zonder alcohol of parfum. Heeft je kind vooral last van mee-eters? Gebruik dan na het reinigen een crème met een lichte hoeveelheid salicylzuur. Dit helpt dode huidcellen en talg op te lossen. Is er sprake van veel ontstekingen? Gebruik na het reinigen een crème met benzolyperoxide. Dit is zonder recept te koop bij de apotheek.

Laat je vooral niet verleiden door online tips en (dure) crèmes bij de drogist. Acne komt veel voor en is daarmee commercieel gezien interessant. Probeer ook het gebruik van foundation of concealer te beperken, deze kunnen acne verergeren.

Acnetherapie, wel of niet zinvol?

Is je zoon of dochter heel onzeker over de acne? Twijfelt hij of zij over het gebruik van de juiste producten? Of is er angst voor littekens? Dan kan acnetherapie zinvol zijn. Op basis van de huid, eventuele medicijnen of andere bijkomende huidklachten, kan dit helpen om de huid te verbeteren. Zodat jouw kind zich weer zekerder voelt.

Gratis acnespreekuur in de kerstvakantie

Kom in de kerstvakantie (27 december 2021 t/m 7 januari 2022) vrijblijvend naar ons acnespreekuur, je ontvangt dan gratis huidadvies. Bel vooraf voor een afspraak via 088 – 320 3653 of vul het contactformulier in op de website: www.jouwhuidtherapeut.nl. Je bent welkom!

advertentie
advertentie