Geen Houtense Spelen meer.
Geen Houtense Spelen meer. Houtense Spelen

Doek valt voor Houtense Spelen

25 november 2021 om 08:15 Maatschappelijk

HOUTEN De organisatie van de Houtense Spelen heeft besloten om de spelen per direct te beëindigen. Alhoewel men er alles aan gedaan heeft om de Houtense Spelen op een verantwoorde wijze te vervolgen is men tot de conclusie gekomen dat dit in de praktijk niet mogelijk is. Het project vroeg een dermate grote inspanning die met het huidige vrijwilligersbestand niet geleverd kon worden.

door Richard Thoolen

 
Initiatiefnemer Klaas Jongsma ziet drie redenen waardoor men zich gedwongen voelt om te stoppen. 1: het lukt onvoldoende de organisatie uit te breiden 2: het op gang helpen van de teams vergde een continue, wekelijkse inspanning van de organisatie en 3: de beperkingen die corona met zich meebrengt.


START Bij de start van de Houtense Spelen op 24 juli j.l. was de organisatie nog optimistisch gestemd. Jongsma ziet terug op een geslaagde opening. Jongsma: ,,De organisatie bestond uit een zestal betrokken en gemotiveerde personen die er heel veel voor over hadden om er een succes van te maken. Het was echt een leuke en spannende openingsdag, met een ceremonie, blije mensen én een beetje het competitie gevoel dat we zochten tussen de wijkteams. De enige domper was dat er vanwege corona geen publiek aanwezig mocht zijn.”

 
INZET Het opzetten van zo’n grootschalig project als de Houtense Spelen vergt toewijding en een grote mate van inzet. Jongsma: ,,Daar waren we op ingesteld. We wisten van te voren dat het organiseren van het eerste onderdeel relatief veel tijd in beslag zou nemen, omdat dat in die eerste fase alles in gang gezet moet worden: marketing, organisatie, planning, enzovoort. Aan motivatie en toewijding was geen gebrek, maar vrijwel alle vrijwilligers moesten er in die beginfase veel meer tijd aan besteden dan voor hen praktisch mogelijk was. Voor sommigen voelde het alsof ze een deeltijdbaan naast hun reguliere werk en privé hadden gekregen. Dat is niet vol te houden.”

CORONA De Houtense Spelen hebben zich als doel gesteld om voor verbinding tussen inwoners van Houten te zorgen. De visie daarbij is dat inwoners van een wijk ook betrokken zijn en hun team kunnen aanmoedigen. Jongsma:,,Door personeelsgebrek hebben we niet de teams op gang kunnen helpen zoals we voor ogen hadden en door corona kon er geen publiek aanwezig zijn. Je eigen wijkteam fysiek ontmoeten is gewoon nodig om die verbinding te maken. Toch zagen we wel bij de opening en in de Facebookgroepen de verbinding ontstaan. We zijn alle deelnemers en de ruim 300 mensen die lid zijn geworden van de 12 wijkteams daar heel erkentelijk voor! Ook voor de organisatie bracht corona een ongewenste beperking met zich mee. Toen ik hier mee startte had ik voor ogen dat we bij elkaar thuis, met een biertje konden vergaderen en organiseren. In plaats daarvan zagen we elkaar doorgaans alleen via zoom-sessies. Die waren ook gezellig, maar het blijft behelpen.”

ONDERSTEUNING Voor het organiseren van de Houtense Spelen is er uit diverse hoeken steun gegeven. Jongsma: ,,Diverse Houtense cultuurorganisaties en de gemeente hebben ons met raad en daad bijgestaan en ook waren we gezegend met betrokken fondsen. Al onze vrijwilligers zetten zich zonder geldelijke beloning in voor de Houtense Spelen en om de drempel laag te houden was alles wat we aanboden gratis. Toch was het voor de continuïteit wellicht goed geweest om een of twee betaalde krachten te hebben. Van hen kan je vragen om wekelijks 8 uur te steken in de community-building. Met die continue inzet creëer je uiteindelijk momentum. Er ontstaat een organische groei omdat mensen ervaren dat het leuk is en vervolgens anderen erbij betrekken. Dat punt hebben wij helaas niet bereikt.”

STOPPEN
De organisatie van de Houtense Spelen heeft de situatie onderling besproken en is unaniem tot de conclusie gekomen dat de Spelen niet voortgezet kunnen worden. De keuze om te stoppen was moeilijk. Jongsma: ,,We zijn trots op wat we neergezet hebben. Als men bedenkt dat we hier meer dan een jaar onze tijd en energie aan gegeven hebben en onze ziel en zaligheid erin hebben gelegd zal men begrijpen dat het stopzetten van de Houtense Spelen niet gemakkelijk is en ons droevig stemt. We geloven nog steeds in de Houtense Spelen en dat deze voor Houten een grote toegevoegde waarde kunnen hebben. Daarom willen we het op een waardige manier afsluiten.”

HERSTART Jongsma: ,,We vinden dat de Houtense Spelen een grote potentie heeft en willen de optie van een toekomstige herstart open houden. Daarom laten we alle bestaande structuren bestaan, waaronder onze website, de wijkteamgroepen en social media. Het zou prachtig zijn als het ooit opnieuw leven wordt ingeblazen. In deze vorm, of weer net anders. Dat kan door een groep enthousiastelingen of door een organisatie. Wij zijn natuurlijk altijd bereid om daarbij te helpen. Dus bij deze wil ik een ieder die een herstart van de Houtense Spelen op zich zou willen nemen van harte uitnodigen om zich te melden.”

advertentie
advertentie