Thom is trots op het certificaat dat bewijst dat hij kinderpanellid is van 1 juli 2021 tot 1 juli 2022
Thom is trots op het certificaat dat bewijst dat hij kinderpanellid is van 1 juli 2021 tot 1 juli 2022 Irene van Valen

Houtense Thom Scherrenberg is kinderpanellid van Dierenpark Amersfoort

9 november 2021 om 15:56 Overig

HOUTEN De negenjarige Thom Scherrenberg uit Houten is trots op zijn plek in het elf koppige kinderpanel van Dierenpark Amersfoort. Hij mag een jaar lang en verdeeld over vier bijeenkomsten meedenken over verschillende onderwerpen die te maken hebben met de dieren en het park. Als natuur- en dierenliefhebber is hij daarmee volledig op zijn plek. Het past bij zijn droom om bioloog te worden.

Irene van Valen

Om mee te dingen naar een plek in het panel moest Thom een video insturen met zijn motivatie. ,,Ik hou veel van dieren en weet er veel over. Daarnaast bezoek ik al jaren - ongeveer vier keer per jaar - het dierenpark met opa’s en oma’s. Ik speel veel buiten en ben graag in de natuur en in het bos. Nu zoek ik naar paddenstoelen en zoek alles daarover op in boeken.”

ONTWERPEN Dat Thom in het kinderpanel zit, vindt hij vooral bijzonder omdat hij dan mee kan werken en denken aan een leuker en mooier leven voor de dieren. ,,Ik mag bijvoorbeeld meedenken over de verblijven. Tijdens de eerste bijeenkomst ontwierpen en tekenden we ideeën voor de inrichting van het chimpanseeverblijf. Dat deden we in groepen van drie.” Sibel Scherrenberg, Thoms moeder, vertelt dat de kinderen deze opdracht uitvoerden nadat ze zelf onderzoek deden naar de gebruiken, behoeften en leefomgeving van de dieren. Zij formuleerden adviezen waaruit begeleiders een keuze maken om vervolgens uit te voeren in het park. De volgende bijeenkomst is in december. Waar het dan over gaat weet Thom nog niet.

KIPPEN Dierenpark Amersfoort is Thoms favoriete park omdat er leuke dieren in goed zichtbare verblijven leven. ,,Ik vind het park vrolijk overkomen en het ligt mooi in een bos.” Hij noemt het Dinobos niet, omdat hij meer houdt van de dieren in het park. Wel vindt Thom dat er kippen vrij rond moeten lopen in dat bos, want die zijn verwant aan dino’s. Het hoe en wat weet hij niet precies. ,,Al zijn kippen misschien bang voor de geluiden in het Dinobos”, bedenkt hij ineens. Het favoriete dier van Thom is de cheeta, alleen leven deze niet in het dierenpark. Daarom kiest hij voor de wolf. ,,Die zijn mooi en stoer. Hun manier van jagen vind ik vet. Zij jagen op dieren die veel groter zijn dan zijzelf, maar omdat ze daarin als roedel samenwerken lukt het hen.” Een mooie les leerde Thom bij het voeren van de chimpansees. Zij kregen het eten als een puzzel. Het voedsel werd verstopt in een doos die hoog in het verblijf werd gelegd zodat de apen moesten klimmen. Daarna moesten zij de doos open zien te peuteren en het eten zoeken tussen het stro. ,,Ze zouden eens denken een saai leven te hebben”, lacht Thom.

LEERGIERIG Thom weet veel van dieren en de natuur door zijn grootouders. Van een opa kreeg hij, nog maar vijf jaar oud, een boek met 400 pagina’s informatie over allerlei dieren. ,,Ik leerde veel door dat boek.” Sibel zegt dat hij soms al vroeg in de ochtend daaruit zat te lezen. ,,Opa was ambassadeur van verschillende natuurstichtingen en mijn opa en oma van papa’s kant wandelen graag en veel. En mama werkte bij het Wereld Natuur Fonds.” Het is duidelijk dat Thom de liefde voor natuur en dieren gewoonweg erfde van zijn ouders en grootouders.

advertentie
advertentie