Echtpaar van der Lans-Jansen kregen een cadeau uit handen van de burgemeester.
Echtpaar van der Lans-Jansen kregen een cadeau uit handen van de burgemeester. Irene van Valen

Echtpaar van der Lans-Jansen geniet na 65 jaar van wat nog kan

28 oktober 2021 om 15:51 Mensen

HOUTEN Jan van der Lans en Emmy Jansen ontmoetten elkaar 68 jaar geleden. Na drie jaar verkering trouwden zij op 25 oktober 1956. Om hun briljanten huwelijk te vieren, bezocht burgemeester Gilbert Isabella het paar en feliciteerde hen met deze mijlpaal. Na het ontvangen van zijn cadeau erkenden zij dat zij Houten langzaamaan ontdekken. Zij zien mooie plekken in wat Jan noemt ,,het landelijke Houten.”

 door Irene van Valen

Vijf jaar geleden verhuisde het paar vanuit Spijkenisse naar Houten. Tot hun grote spijt kreeg Emmy verschillende lichamelijk problemen. ,,We dachten met Castellum om de hoek, de auto niet meer nodig te hebben en deden die weg. Nu blijkt Castellum te ver weg om te lopen. Daarom maken we gebruik van de golfkarren van Vervoer Houten. Daarnaast komen we met de regiotaxi of Valys waar we willen.” Het paar bezocht kortgeleden een broer in Hillegom en een schoonzus in Udenhout. Dat Emmy daarna twee dagen moet bijkomen, nemen zij voor lief.

AFHANKELIJK Emmy zei trots: ,,Dankzij mijn duwertje, mijn maatje, kom ik nog buiten. Ze wandelt iedere week anderhalf uur met mij in rolstoel. Ook hebben we een huishoudelijke hulp en dankzij hulpmiddelen blijven we mobiel. We voelen ons goed verzorgd en zijn dankbaar voor wat de gemeente voor ons doet”, zei Emmy tegen Isabella. Vervolgens vertelde het paar met trots over hun drie dochters: Carin, Thérèse en Pauline en de taken die ieder van hen heeft. Naast hen heeft het paar twee kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

REIZEN Jan en Emmy zijn 88 en 86 jaar oud. Daarover zei Jan: ,,Een moet de baas zijn.” Isabella keek daarop direct naar Emmy: ,,U zeker?” Jan werkte bij de Koninklijke luchtmacht, waarvoor het paar tien keer verhuisde. ,,We woonden 21 jaar in Nijkerk, wat vooral voor de kinderen fijn was”, zei Emmy. Daarnaast woonde het paar zestien jaar lang in de zomer in een stacaravan in Nederland en in de winter in een omgebouwde bus en tour caravan in Portugal. ,,Ook woonden we twee jaar in Amerika en Canada”, zei Jan. Het was vooral heimwee naar de kinderen waardoor Emmy steeds terug wilde naar Nederland.

HERINNERINGEN Een mooie herinnering aan Portugal was het bakken van oliebollen. ,,Nederlanders roken de baklucht en kwamen zogenaamd voorbij wandelen”, zei Jan. ,,We hielden er waardevolle vriendschappen aan over. Helaas zijn een aantal vrienden overleden. Ouder worden is niet perse leuk.” Het paar koestert een vroegere buurvrouw die verhuisde naar IJsselstein, maar nog regelmatig koffie komt drinken met een andere buurvrouw. In Amerika maakte Vegas indruk. Jan noemde het een speeltuin voor volwassenen. Emmy won een berg muntjes, waarmee ze verder speelden tot het op was. De Grand Canyon en een bezoek aan een Indianen reservaat waren onvergetelijk. Zij kwamen tot aan de rivier en keken op tegen de steile hellingen van de Canyon.

BLIKSEMSCHICHT Emmy benadrukt hoe fijn het was dat Jan handig was, al verloor hij een deel van zijn pink tijdens het klussen. Hij vond het niet nodig de vinger te bewaren en spoelde die door. ,,U zet graag de boel op stelten, hoor ik”, zei Isabella na het horen van de volledige anekdote. Jan antwoordde: ,,We lachen nog elke dag, al is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Soms is er zelfs een bliksemschicht.” Isabella antwoordde: ,,Zolang die schicht het huis via het balkon verlaat is er niets aan de hand.” Het paar beaamde dat en zei hoe dan ook van elkaar te genieten.

advertentie
advertentie