Wethouder Jan Overweg met deelnemende partners Kansrijke Start Houten
Wethouder Jan Overweg met deelnemende partners Kansrijke Start Houten Annette Stolk-de Vries

Kansrijke Start Houten voor een goede toekomst kinderen

15 oktober 2021 om 14:00 Maatschappelijk

HOUTEN Met het afsluiten van de intentieovereenkomst Coalitie Kansrijke Start Houten hoopt de gemeente met achttien partners ieder kind de best mogelijke start te geven en een optimale kans op een goede toekomst. Woensdag 14 oktober vond de ondertekening van de intentieovereenkomst plaats op het stadhuis. 

Annette Stolk – de Vries

De eerste 1000 levensdagen zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte is een belangrijke voorspeller van zowel fysieke als mentale problemen op latere leeftijd. Partners die de intentieovereenkomst hebben afgesloten, zijn in staat vroegtijdig problemen te onderkennen bij kinderen of hun ouders. Doordat de organisaties op de hoogte zijn van elkaars kennis en kunde zijn ze beter in staat de juiste zorg en begeleiding te vinden die nodig is voor het kind en/of de ouders. 

JEUGDZORG Wethouder Jan Overweg (Gezondheid en Zorg), gastheer van de bijeenkomst, gaf aan dat 8.6 % van alle kinderen in de gemeente Houten op enig moment in de jeugdzorg terecht komen. Er is de gemeente veel aan gelegen dit percentage naar beneden te brengen. ,,Het in een vroeg stadium hebben van een warme plek is bepalend voor de ontwikkeling van een kind. De gemeente wil deze goede start graag faciliteren.” Hij gaf aan dat de alliantie bedoelt is om als organisaties van elkaar te weten wat men doet en dat op die manier wellicht nieuwe wegen, waarbij samenwerking mogelijk is, ontdekt kunnen worden. Uitgangspunt is dat op deze manier minder kinderen in de jeugdzorg terecht komen. 

AANDACHT Een divers gezelschap van organisaties neemt deel aan de alliantie, waaronder twee landelijke: Siriz en Sien. Siriz geeft hulp bij onbedoelde zwangerschap en Sien is voor mensen met een verstandelijke beperking. Jolanda den Hartog werkt als consulent bij Sien. ,,Normaal begaafde kinderen van ouders met een verstandelijke beperking nemen op jonge leeftijd de ouderrol over. De kans is groot dat ze daardoor ‘over aangepast’ worden en bijvoorbeeld geen probleemgedrag laten zien. We zien regelmatig dat kinderen, terwijl ze op school zijn, zich alweer zorgen maken of het thuis wel goed gaat. Ze zijn vaak overbezorgd en schamen zich voor de thuissituatie. Het is belangrijk deze kinderen veel aandacht te geven en goed te begeleiden, juist als ze jong zijn.” 

KENNIS EN ERVARING Op deze manier werd deze ochtend door de deelnemers veel kennis en ervaring met elkaar gedeeld. Op de vraag wanneer de alliantie een succes is antwoordden de meeste deelnemers dat dit het geval is als men elkaar weet te vinden en elkaar weet te versterken waardoor een goede begeleiding voor kinderen en ouders kan worden bewerkstelligd. Elma van Wijk van GGD regio Utrecht verwoordde het als volgt: ,,Kansrijke Start is voor mij geslaagd als elk kind zoveel mogelijk dezelfde kansen krijgt om op te groeien als mooi mens in een gelukkig gezin.” Wethouder Overweg riep de aanwezigen op door het houden van slimme bijeenkomsten met elkaar te zorgen voor het bereikbaar maken van een goed systeem van zorg.

advertentie
advertentie