Afbeelding
Annette Stolk

Struikelsteen ter gedachtenis aan Levie Mozes onthuld

13 oktober 2021 om 14:30 Maatschappelijk

HOUTEN Ter nagedachtenis aan Levie Mozes is er donderdagmiddag 12 oktober een Stolperstein (struikelsteen) onthuld. Dit gebeurde ter hoogte van de Korenmolen 7. Levie Mozes was een Joodse inwoner van Houten. Vanwege het niet dragen van de Jodenster is hij in oktober 1942 opgepakt. Via Westerbork is hij naar Auschwitz getransporteerd waar hij op 28 februari 1943 is vermoord.

Annette Stolk – de Vries 

Een struikelsteen is gemaakt van beton, met daarop een messing plaatje van 10 x 10 centimeter. In het plaatje is de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van overlijden gegraveerd van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord zijn gedreven. Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen vormen gezamenlijk een over geheel Europa verspreid monument ter nagedachtenis aan al deze slachtoffers. Inmiddels zijn er 75.000 gedenkstenen geplaats.

GEDEPORTEERD Locoburgemeester Kees van Dalen stond in zijn toespraak stil bij het lot van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat van Levie Mozes in het bijzonder: ,,Vanwege Jood zijn en het niet dragen van de Jodenster is Levie is op 12 oktober 1942 gedeporteerd.” Hij bedankte voormalig burgemeester Wouter de Jong, die aan de wieg heeft gestaan voor de aanvraag van de struikelsteen. Van Dalen besloot de herdenking met het uitspreken van een gedicht.

WESTERBORK Cecile Huitema, historicus en werkzaam bij het Nationaal Archief in Den Haag, sprak ook tijdens de herdenking. Zij heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar het leven van Levie Mozes. ,,Op 11 december 1942 schreef Mozes vanuit Westerbork nog aan zijn vrouw: Ik weet niet waar ik terecht zal komen. Na thuiskomst wil ik weer een gelukkige toekomst samen met jou tegemoet gaan.” Zover kwam het niet. Op 12 december is hij op transport naar Auschwitz gesteld waar hij op 28 februari 1943, op 39 jarige leeftijd, is vermoord.

HOLOCAUST Mozes stierf in eenzaamheid. Hij had geen kinderen, geen nabestaanden en geen graf. Sinds vorige maand is zijn naam terug te lezen op het Namenmonument in Amsterdam en nu dus ook op de Stolperstein aan de Korenmolen. Dit alles om de verschrikkelijke geschiedenis aan de Holocaust levend te houden.

De geschiedenis over Levie Mozes is eerder in een artikel in het Houtens Nieuws verschenen: https://www.houtensnieuws.nl/lokaal/historie/337323/het-verhaal-van-levie-mozes-uit-houten-opgepakt-voor-het-niet-dragen-van-de

advertentie
advertentie