De vorige uitreiking van de bijdragen van de OLVB bij de Roskam.
De vorige uitreiking van de bijdragen van de OLVB bij de Roskam. Nanning van der Hoop

OLVB helpt de Houtense jeugd sinds 1966

14 oktober 2021 om 15:45 Maatschappelijk

HOUTEN De Onze Lieve Vrouwe Broederschap is zoals iedere zes maanden op zoek naar sociaal-maatschappelijke projecten waarbij jongeren tot 25 jaar worden ondersteund, op cultureel, sportief of sociaal vlak. Op 13 november worden de bedragen uitgereikt. Eigenlijk doet de Broederschap dit al sinds de 15e eeuw. 

Op dit moment kunnen weer aanvragen ingediend worden, via info@olvb.nl . Secretaris Johan Heinen: ,,We hebben bijvoorbeeld geld gegeven voor jeugdtheatervoorstellingen, tassen voor muziekinstrumenten en een barbecue voor Enter.” Ook VV Schalkwijk kreeg in het verleden geld voor een trainingsdoeltje en Stichting Buitenwereld voor het repareren van kinderfietsen. 

DOORLOPEND PROJECT Soms ondersteunt de OLVB een groter project. ,,Shine heeft bijvoorbeeld wel eens een reeks van giften, zes keer 500 euro gekregen, voor een doorlopend project. Naar zo’n project zijn we nu ook op zoek.”

De uitreikingen vinden altijd plaats in de opkamer van de Roskam. ,,Dat is traditie. Vroeger gebeurde dit in de kerk, nu alweer lange tijd in een kamer er pal naast.” Binnenkort is het weer zover. Op 13 november wordt er weer geld uitgereikt. De exacte voorwaarden staan op de website. 

GESCHIEDENIS De afgelopen eeuwen werd al heel wat geld uitgedeeld. De Onze Lieve Vrouwe Broederschap bestaat sinds 1479. Secretaris Johan Heinen: ,,Het is zeker geen unieke organisatie. In die tijd had ieder dorp wel een broederschap. Deze werd opgericht door inwoners van Houten en Schonauwen.” 

Deze organisaties waren verbonden aan de katholieke kerk en hielden zich bezig met het uiten van naastenliefde en het ondersteunen van de armen. ,,Maar ook de gezelligheid en uitdragen van de religie waren belangrijk.” De inkomsten van de OLVB bestonden uit giften en inkomsten uit pacht.

ARMENZORG Rond 1580 vond de Reformatie plaats en brak de protestantse periode aan. Dit maakte voor de doelstelling van de Broederschap geen verschil. De armenzorg ging gewoon door. In 1732 kwam het beheer van de broederschapsgoederen onder lokaal bestuur te staan. 

Pas in 1966 kwam er echt een drastische verandering in de missie en visie van de OLVB. Heinen: ,,In dat jaar werd de Algemene Bijstandswet ingevoerd. Daarmee werd het werk van de OLVB overbodig. Daarom besloot de broederschap zich toe te leggen op het ondersteunen van jongeren tot 25 jaar.” 

In november 1999 werd de OLVB een onafhankelijke stichting, gerund door vrijwilligers. B&W zijn nog wel de Raad van Toezicht. De bestuursleden van de OLVB komen uit verschillende hoeken. ,,Zowel de katholieke kerk, de protestantse kerk als de serviceclubs leveren een afgevaardigde. Samen hebben we een goed netwerk en weten we hoe we mensen het beste kunnen helpen.” 

VERMOGEN Het bestuur gaat gezamenlijk over de tweejaarlijkse uitdelingen en het toekennen van de creativiteitsprijs en de sportprijs. Het vermogen van de stichting is aan het krimpen. ,,Giften krijgen we nauwelijks en de stichting heeft allang geen pachtgrond meer. We leven van de rente van het vermogen en we teren in. Inmiddels worden de creativiteitsprijs en de sportprijs die we ook uitreiken gesponsord.” 

advertentie
advertentie