Halloweenroute
Halloweenroute Rina Knopper

Halloween route in Houten

10 oktober 2021 om 16:55 Overig

HOUTEN In Houten wordt de laatste jaren steeds vaker Halloween gevierd. Hoewel het feest in Amerika een ‘booming business’ is, komt het oorspronkelijke feest uit Europa. Het stamt namelijk af van het Keltische Samhain feest ter ere van het einde van het oogstseizoen. Onder invloed van het christendom veranderde de naam naar All Hallow’s Eve, wat vervolgens verandert naar Halloween. Het feest neigt elk jaar meer naar ons Allerheiligen en het Mexicaanse Dia de Muertos, de feestdag waarbij men gelooft dat de zielen terugkeren naar de aarde.

door Rina Knopper

Op 31 oktober verkleden kinderen zich en als het donker is bellen zij aan bij huizen die versierd zijn met pompoenen en lichtjes. De bewoner heeft de keuze dat de kinderen een plagerijtje uithalen of dat de bewoner snoepjes uit deelt: ‘Trick or Treat’.  

De Houtense Ton Blokhuizen is groot fan van Halloween en promoot dit feest al een aantal jaar binnen Houten. Zo heeft hij ook de Halloween Route bedacht. Op zijn website www.halloweenroute.nl kunnen inwoners van Houten aangeven of zij een versierde tuin hebben en onderdeel willen zijn van de route, of de route willen online willen volgen of waar men kan aanbellen voor een ‘Trick or Treat’.

De facebookpagina die Ton beheert staat vol met versierideetjes zoals bijvoorbeeld de lege melkkannen. ,,Een beetje verzwaren, met een marker verschillende gezichtjes tekenen en een theelichtje op batterij er in. Zet ze naast elkaar op de tuinbank en ‘s avonds zitten er plots spookjes in je tuin te chillen. Ik streef er naar om de viering van Halloween een beetje ‘kindvriendelijk’ te houden want soms zie je de meest gruwelijke creaties voorbij lopen en dat kunnen kinderen, en al helemaal in het donker, te eng vinden. Ook ben ik blij dat er al verschillende bedrijven in Houten willen helpen met mijn initiatief.”

Halloween valt officieel op 31 oktober, maar de Halloweenroute is te wandelen op 29.30 en 31 oktober. ,,Ik hoop dat de populariteit van Halloween toeneemt want hoe meer versierde huizen en hoe meer verklede kinderen, hoe mooier het feest wordt.

advertentie
advertentie