V.l.n.r. Bent, Lea en Peter. De drie schrijvers van een kinderboek
V.l.n.r. Bent, Lea en Peter. De drie schrijvers van een kinderboek Irene van Valen

Peter Verboom en zijn oudste kleinkinderen schreven samen een kinderboek

7 oktober 2021 om 11:28 Overig

HOUTEN Omringd door hun ouders, tantes, ooms, neefjes en nichtjes, ontvingen de achtjarige Bent en Lea op zondag 3 oktober ieder het boek ‘Sebastiën en Eliza en de Verdwijnmantel’ uit handen van hun opa Peter Verboom. Zij werkten samen aan dit verhaal. ,,Het is bijzonder hoe een idee, uitgroeide tot een verhaal, opgeschreven werd en nu als boek in onze handen ligt”, zegt Verboom.

Irene van Valen en Peter Verboom

Het idee om dit boek te schrijven ontstond nadat een zes weken durende voetreis door Noord Spanje werd afgelast. Verboom gebruikte die tijd om met zijn kleinkinderen te dromen over de vakantie en om stil te staan bij het verdriet omdat de zomer voorbij was. ,,Ik hou erg veel van mijn kleinkinderen. Hen verhalen vertellen is leuk, maar ze samen bedenken is nog leuker. Op verschillende regenachtige zondagmiddagen in het najaar van 2020, bedachten mijn twee oudste kleinkinderen en ik een verhaal. Zij waren toen zeven. Vanuit hun fantasie, ontstond het boek ‘Sebastiën en Eliza en de Verdwijnmantel’”, vertelt Verboom.

CADEAU Verboom lastte een speciaal moment in om het boek officieel aan de kinderen te overhandigen. Terwijl hij hen een ingepakt exemplaar gaf zei hij: ,,Jullie krijgen eerst een opschrijfboekje en een pen, want schrijvers hebben die altijd bij zich. Zo vergeten ze nooit iets.” De kinderen pakten ieder hun boek uit en ontdekten er een persoonlijke boodschap in, waarna zij uitgebreid het boek bekeken. Verboom vervolgde: ,,Jullie krijgen ieder drie boeken. Een voor jezelf, een voor thuis en een om uit te delen.” Beide kinderen zeiden het derde exemplaar aan hun school te geven. Zo hebben meer kinderen er plezier van. Beide kinderen lazen een gedeelte voor, waarna applaus klonk.

VERHAAL Het verhaal gaat over twee kinderen die op vakantie zijn met een vouwwagen en een oude brandweerauto. Die auto bestaat echt, u ziet hem misschien wel eens rijden. Zwaai dan vooral, want misschien zitten de kinderen er wel in. In het boek zwemmen zij als hoofdrolspelers dagelijks in zee. Daarnaast voetballen en barbecueën ze dagelijks. Dat maakte het verhaal niet erg spannend, daarom bedachten de drie een verdwijnmantel, waarna allerlei ideeën op een whiteboard werden geschreven. Verboom vormde een verhaal van alle aantekeningen en las die voor aan de kinderen. ,,Na een aantal keer herschrijven, bijschrijven en schrappen ontstond het volledige verhaal waarin de boeven gevangen werden en de verdwijnmantel, na goed werk, veilig werd opgeborgen”, aldus Verboom.

SCHRAPPEN Lea vindt het leuk om hoofdpersoon te zijn in het spannende en grappige boek. ,,Ik vond het steeds opnieuw bedenken van een nieuw stuk verhaal en tekst weghalen het leukst.” Bent vond het bedenken en uitwerken van het verhaal het leukst. ,,Ik zie tegen opa dat Sebastiën echt niet hoefde te huilen in het boek”, zegt Bent die genoot van het mogen ingrijpen in het verhaal. Verboom verplaatste zich zo in het leven van de zevenjarige kinderen, dat hij zich net zo oud voelde. ,,Ik keek door hun ogen naar de wereld. Dat was bijzonder.” Samen vonden ze het feit dat zij alles voor oma geheim hielden een speciale bijkomstigheid. Als zij lekkers kwam brengen, mocht ze niet lezen wat op het whiteboard stond. Oma las pas in de eindfase het boek en was trots. Tenslotte fungeerden de ouders als tussenpersonen. Geen onbelangrijke rol, want zij zaten tussen de Whatsappende opa en kinderen in. Zo was ieder betrokken bij het proces. ,,Wie weet”, zegt Verboom, ,,Als we nog een keer een verhaal bedenken, dan komen we misschien wel weer terug.” We wachten dat maar af.

Het boek ‘Sebastiën en Eliza en de Verdwijnmantel’ is te bestellen via deze link

advertentie
advertentie