Bas meet met zijn dochter of het ijs dik genoeg is
Bas meet met zijn dochter of het ijs dik genoeg is Bas van der Worp
vrijwilliger in beeld

Bas is blij met vorst

6 oktober 2021 om 11:50 Overig

Bas van der Worp is vrijwilliger bij de ijsclub Vooruit in Schalkwijk.

Naam: Bas van der Worp

Leeftijd: 48 jaar

Woonplaats: Schalkwijk

In het dagelijks leven: Zelfstandig ondernemer, schildersbedrijf

De avond voorafgaand aan dit interview hebben de bestuursleden van ijsclub ‘Vooruit’ de eerste vergadering van het nieuwe seizoen gehad. ,,Het was weer heel nuttig en gezellig om te vergaderen. In deze periode beginnen we al met de baan klaar te maken, we hebben redelijk veel werk om de baan helemaal op orde te hebben voor het geval dát er vorst op komst is. De gemeente maait de kant zo kort mogelijk, want hoe minder ‘stoppels’ er zijn hoe langer het ijs goed blijft. De kanten hebben altijd veel te lijden. Nu is er nog geen water op de baan, maar pas als alles in orde is laten wij hem wel alvast vol lopen schotten die de verbinding met open water hebben open te zetten. En dan is het duimen voor vorst. Als er vorst is, moet er regelmatig ijs gemeten worden, of sneeuw geschoven worden, ook spannend! Vorig jaar hebben wij gelukkig weer lekker kunnen schaatsen. Dat was mooi! En het is ook de moeite van alle ‘schaatsloze’ jaren waard. Als je dan een jaar weer wél kan schaatsen op natuurijs denk ik altijd: ja daar doe ik het voor.”

Bas is een ‘deeltijd’ vrijwilliger want het werk voor de ijsbaan zit het meest in de periode van oktober tot maart. Dat maakt het voor hem ook redelijk te combineren met zijn werk als zelfstandig schilder. In de winter kan hij hier iets makkelijker mee ‘schuiven’. ,,Al is het met een lange vorstperiode best lastig te combineren. Want dan maken wij roosters wie wanneer bij de club aanwezig is. Maar ook daar komen wij altijd wel uit. Want dat wil ik graag nog even benadrukken in dit gesprek: ik vertel nu over mijn vrijwilligerswerk voor de club, maar de club besturen wij natuurlijk met alle leden. Maar ook de inwoners van Schalkwijk dragen hun steentje bij. Zo hebben wij ‘de club van honderd’ dat zijn Schalkwijkers die honderd euro hebben ingelegd om ons clubgebouw te kunnen bouwen. Nu loten wij elk jaar 10 of 20 mensen uit die hun inleggeld weer terug krijgen. De RABO clubactie en de ‘onderlinge Schalkwijk’ en overige sponsoren helpen ook om de club te steunen. Het was ook heel bijzonder dat na het overlijden van onze ‘beroemde’ inwoner Henk Baas een som geld uit het nalatenschap te ontvangen. Hij was ook de oprichter van de ijsclub en sinds kort hebben wij ook een slijpmachine aangeschaft. Zo kan iedereen zijn schaatsen weer scherp wegleggen.

Waarom ik dit ben gaan doen? De band met het schaatsen is er al en de band met het dorp is er al en ik vind het heel leuk dat de kinderen er elk jaar hun eerste baantjes trekken. 

Ons motto is ook: als je kunt schaatsen moet iedereen kunnen schaatsen. Wij willen de club laagdrempelig houden.”

door Rina Knopper

advertentie
advertentie