Afbeelding
Foto: Pexels

Ondernemen in een nieuw tijdperk

29 september 2021 om 07:02 Partnercontent

Sinds de komst van het digitale tijdperk is ondernemen flink veranderd. Waar vroeger hele bedrijven en industrieën voor werden opgericht kan men dit vaak tegenwoordig oplossen met een simpel programma. Daar komen natuurlijk ook nieuwe uitdagingen en valkuilen in een landschap wat in flux is, dus het is belangrijk om op je hoede te zijn voor wat er eventueel mis kan gaan. We hebben hier in ieder geval de belangrijkste dingen nog even voor je op een rijtje gezet. Dan weet je in ieder geval dat je niets belangrijks vergeet.

Let op de kosten

Een van de belangrijkste dingen die moet doen is een goed beeld hebben van je totale kosten. Kosten kunnen vanuit allerlei kanten komen, maar een waar mensen toch nog soms problemen mee hebben is de belasting toegevoegde waarde, ook wel BTW genoemd. Je btw berekenen is tegenwoordig vrij makkelijk. Er zijn websites die de berekening voor je kunnen maken zolang je de getallen ter hand hebt, maar je kan natuurlijk ook altijd gewoon zelf de classificatie van je goederen opzoeken en kijken welke btw daarbij hoort. Hou dit altijd goed bij, dan krijg je aan het einde van het fiscale jaar geen onprettige verrassingen, wat we natuurlijk altijd liever voorkomen.

Wees voorzichtig met leningen

Geld lenen kost geld. De bekende slogan zal inmiddels iedere Nederlander wel bekend in de oren klinken, maar het advies is nog altijd goud waard. Wanneer je bouwt op krediet neem je risico’s die je bedrijf niet hoeven te nemen. Zeker online wordt je tegenwoordig doodgegooid met advertenties over makkelijk krediet en makkelijke leningen. Als regel is het beter om krediet te vermijden tenzij er geen andere opties zijn. Het aflossen van een lening zorgt altijd voor hogere kosten, en als je niet goed rondkomt met de betalingen kan dit tot een neerwaartse spiraal leiden. Zorg dus dat je dit voorkomt.

Zorg voor een goede boekhouding

Een van de grote zegeningen die we in deze eeuw hebben is het makkelijk kunnen verwerken van informatie. Dit betekent dat boekhoudservices een stuk goedkoper zijn dan vroeger, maar ook dat het zelf zorgen voor de boekhouding een stuk makkelijker is geworden. Je kan hiervoor een gespecialiseerd programma downloaden, maar als je zelf gewoon secuur te werk gaat kan je het eventueel zelfs allemaal in kladblok regelen. Zolang je zorgt dat je boekhouding op orde is, ben je altijd verzekerd van het feit dat je niet zomaar voor onverwachte kosten komt te staan.

Wees creatief

Dankzij de digitalisering zijn vele processen die voorheen lastig waren een stuk simpeler geworden. Dit betekent ook dat er nieuwe markten zijn waar nog niet over nagedacht was vroeger. We zien dit natuurlijk terug met het succes van alle bedrijven die in de laatste paar jaar zijn opgekomen. Het internet zorgt ervoor dat je een stuk minder hoeft te investeren in een infrastructuur, want deze is inmiddels gewoon grotendeels gestandaardiseerd. Dit betekent dat de gaten in de markt het makkelijkst gevonden kunnen worden door diegene die overal met een nieuwe instelling naar durven kijken. 

advertentie
advertentie