Vivienne met haar idool Anne Appelo en Rasmus met zijn gouden medaille.
Vivienne met haar idool Anne Appelo en Rasmus met zijn gouden medaille. Guldemond/Hagg

Rasmus en Vivienne kijken terug op kampioenschap Stoepranden, ze wonnen beiden een gouden medaille

29 september 2021 om 11:17 Overig

HOUTEN Vorige week vond de finale plaats van het Nederlands Kampioenschap Stoepranden. Aan dit door Jantje Beton georganiseerde evenement hadden maar liefst 15.000 kinderen afkomstig uit geheel Nederland deel genomen. De beste stoepranders van Nederland voor 2021 blijken allebei uit Houten afkomstig. In de categorie A (6 - 10 jaar) bleek Rasmus Hagg de allerbeste en in categorie B (11 - 14 jaar) wist Vivienne Guldemond de Gouden Medaille te behalen.

FINALE De finale van het NK Stoepranden werd gehouden in het Openluchtmuseum te Arnhem. 108 gemeentes uit heel Nederland hadden hun beste spelers afgevaardigd om in een onderlinge strijd uit te maken wie zich de beste stoepranders van Nederland zouden mogen noemen. Na een voorronde bestaande uit 4 wedstrijden werd het spelersveld al flink uitgedund. Vervolgens werden er net zolang knock-out rondes gehouden tot er maar twee spelers per categorie over bleven. Deze speelden onder grote publieke belangstelling de grote finale.

CATEGORIE A Vanaf het begin was duidelijk dat de 10-jarige Rasmus een kanshebber was voor de titel. Hij had de lokale finale in Houten met grote overmacht weten te winnen. Opvallend aan Rasmus was zijn ongebruikelijke techniek. Rasmus,,Ik gooi anders dan de andere kinderen. Kennelijk heb ik een verborgen talent. De meeste kinderen gooien hard met één hand, maar ik maak als het ware een zesje met twee handen en gooi dan zachter maar wel heel beheerst. Ik mik op de bovenkant van de stoeprand zodat de bal hoog terug stuitert en ik hem kan vangen. Dat levert dan twee punten op.” Ook het in grote getale met hem meegekomen publiek was voor Rasmus een grote stimulans. Rasmus:,,Mijn vader, moeder, oom, tante, opa en oma waren er om me aan te moedigen. Maar het meest heb ik gehad aan mijn grote vriend en superneef Joas. Na iedere wedstrijd kreeg ik een boks van hem en hij heeft de prijzen voor me naar de auto gedragen.”

CATEGORIE B Vivienne dacht dat ze niet zoveel kans maakte op de overwinning. Vivienne:,,Ik was eigenlijk een reservespeler en alleen omdat iemand niet kon mocht ik invallen. Verder had ik de avond voor het toernooi een slaapfeest bij een goede vriendin. Het grappige van een slaapfeest is dat je weinig slaapt en toen papa me ‘s morgens om 8.30 uur kwam halen was ik niet zo goed uitgerust.” Misschien wel dankzij de lage verwachtingen was Vivienne zo succesvol. Vivienne:,,Ik vond het gewoon al leuk dat ik mee mocht doen, en ik was helemaal niet zenuwachtig. Bijna alle wedstrijden begon ik slecht en kwam ik achter. Maar door mijn rust te bewaren en me goed te concentreren haalde ik toch iedereen weer in.” Naast het behalen van het kampioenschap ervaarde Vivienne nog een hoogtepunt. Vivienne:,,Ik kwam daar Anne Appelo tegen. Zij is een beroemde zangeres, actrice en presentatrice bij ZAPP. Ik heb met haar gepraat en gevraagd of ze met me op de foto wilde. Ik vind het heel leuk dat ze dat deed.” Anne Appelo was daar niet zo toevallig, maar vervulde een taak vanuit haar rol als ambassadrice voor Jantje Beton.       

Vivienne kwam haar grote idool Anne Appelo tegen en mocht met haar op de foto.
Trots toont Rasmus zijn gouden medaille voor beste stoeprander van 2021.
advertentie
advertentie