Frans Hazeleger aan het woord in de Statenzaal
Frans Hazeleger aan het woord in de Statenzaal Provincie Utrecht

SGP: ‘Laat de regio Kromme Rijn niet vallen!’

22 september 2021 om 15:05 Lokaal Deel je nieuws

De SGP-fractie in de provincie Utrecht heeft vorige week in de commissie Milieu en Mobiliteit gepleit voor het beschikbaar houden van de gereserveerde gelden voor de volledige aansluiting van Houten-Oost op de A12.

In het verleden is een overeenkomst gesloten tussen Rijk, provincie en gemeenten om het Kromme Rijngebied bereikbaar te houden. Een volledige aansluiting van Houten-Oost op de A12 was daarvan een belangrijk onderdeel, wat ook vaak door de politiek is voorgehouden aan de inwoners van het gebied. Nu heeft de provincie besloten het budget dat hiervoor gereserveerd was (wat overigens niet genoeg was voor deze aansluiting) te laten vervallen.

De SGP-fractie in de provincie Utrecht is het niet eens met de gedeputeerde mobiliteit om dit geld vrij te laten vallen in de totale mobiliteitsgelden. Commissielid Frans Hazeleger: ‘Dit college zegt dat aan de ene kant dat het Rijk niet meer wil praten over deze volledige aansluiting, maar in de volgende zin wordt gesteld dat er in de toekomst altijd nog nagedacht kan worden over goede maatregelen voor het gebied. Het Rijk en de provincie hebben echter glasheldere toezeggingen gedaan aan het gebied. Als wij dat geld nu laten vrijvallen, geven we het signaal af dat we de moed hebben opgegeven. We moeten doorgaan met de strijd om dit gebied goed te ontsluiten via de A12.’

De SGP is bang dat de gekozen strategie leidt tot definitief afstel van de lang gewenste aansluiting op de A12. Hazeleger: ‘De bereikbaarheid van het Kromme Rijngebied wordt nu op de grote hoop geschoven van alle andere mobiliteitsontwikkelingen rondom Utrecht. In de praktijk betekent dat vaak dat projecten dichterbij de stad voor gaan. Wij willen juist expliciete aandacht voor de problematiek van deze regio.’ 

De gedeputeerde zegde in de commissie expliciet toe dat de volledige aansluiting op de agenda blijft staan en dat dit in de toekomst blijvend op de agenda van het Rijk zal worden gezet door de provincie.

advertentie
advertentie