Wijbenga (li) en Hurkmans (re) achter het bureau waar druk gemonteerd werd. Op het rechter scherm de laan met de naam 't Groentje
Wijbenga (li) en Hurkmans (re) achter het bureau waar druk gemonteerd werd. Op het rechter scherm de laan met de naam 't Groentje Irene van Valen

Documentaire over de geschiedenis van het Plein

23 september 2021 om 11:28 Overig

HOUTEN Volgende maand lanceert Omroep Houten de documentaire serie ‘Plein’. Deze serie gaat over het verleden, het heden en de toekomst van het Plein in het Oude Dorp. Gerard Hurkmans, vrijwilliger bij Omroep Houten, kwam op het idee van deze documentaire. Hij werkte als producer nauw samen met editor Klaas Wijbenga. We bezochten hen op de zolder van Wijbenga, waar alles werd gemonteerd.

Irene van Valen

Hurkmans besefte dat met de groei van Houten zo’n 40.000 inwoners geen idee hebben van de geschiedenis van het Plein. ,,Het leek me leuk die kennis te delen met mensen die geïnteresseerd zijn. Vooral omdat de gemeente zich buigt over de Visie Oude Dorp”, legde Hurkmans uit. De documentaire bestaat uit vijf afleveringen. De eerste aflevering gaat over de Romeinen die hier leefden. In de tweede aflevering draait het om de Pleinkerk en de toren. ,,Wist je dat de spits er ooit afgevallen is en op de kerk terecht kwam? Ooit was het een katholieke kerk, nu een protestantse kerk”, vertelde Hurkmans. In de derde aflevering vertellen de makers over het bombardement. De vierde aflevering neemt u mee naar de gebouwen, winkels en bomen op het plein. ,,Zelfs de bomen hebben verhalen”, verzekerde Hurkmans ons. In de vijfde aflevering wordt u meegenomen naar de toekomst.

LANCERING ,,Op zaterdag 2 oktober om 10.00 uur tonen we in de Roskam een preview van de serie documentaires aan alle betrokkenen en makers. Vervolgens is de eerste aflevering op 8 oktober vanaf 14.00 uur op de website www.omroephouten.nl en op de facebookpagina van Omroep Houten voor iedereen te zien. Daarna volgt iedere week een nieuwe aflevering,” vertelde Wijbenga. 

Aan deze serie werkten verschillende deskundigen mee. Denk aan een bomendeskundige, mensen uit de historische kring en de archeologische werkgroep. ,,We spraken Houtenezen, mensen die hier geboren en getogen zijn, en interviewden mensen op straat. Over de toekomst spraken we met wethouder Sander Bos”, legde Hurkmans uit. Vanuit Omroep Houten werkten naast Hurkmans en Wijbenga, verschillende cameramensen, de interviewer, een dronefilmer en voice-over mee aan de documentaire.

VERVOLG ,,Ondanks alle gesprekken weten we dat niet alle verhalen zijn verteld”, zei Wijbenga, ,,Het smaakt voor mij naar meer.” Waarop Hurkmans lachend antwoorde: ,,Als ik had geweten hoeveel werk het zou zijn, had ik er nooit een woord over gezegd.” Terugkijkend vond Hurkmans de gebeurtenissen rondom het bombardement indrukwekkend. ,,De puin en verhalen, het besef dat het voor mijn deur plaatsvond, brengen het heel dichtbij. We kennen allerlei verhalen over de oorlog en de impact, maar zo dicht bij huis, dat doet wat met me.” Wijbenga was verrast door het bestaan van de laan ’t Groentje in het Oude Dorp. Deze laan die tussen twee rijen bomen liep, lag tussen het huidige Roskam en de Albert Heijn en lag naast het gemeentehuis, de politiecel, de veldwachterspost en een school. Deze lagen op een gedeelte van wat nu het Plein is. Aan de kant van de Albert Heijn stond toen een waterpomp waar veel roddels en het nieuws werden gedeeld. Wie weet ontstond daar de naam voor ’t Groentje?”

advertentie
advertentie