Afbeelding
Pexels-alesia-kozik

Vier dingen die je moet weten over Cardano

10 september 2021 om 13:55 Partnercontent

Cardano is een cryptocurrency die onder de radar is gevlogen en klaar zou kunnen zijn voor een doorbraak. Sterker nog, eigenlijk is het inmiddels al begonnen met deze doorbraak. Dit komt doordat Cardano kopen door veel mensen gedaan is, wat eigenlijk automatisch zorgt voor een stijging van de waarde. Ook bij allerlei andere crypto prijzen is dit de laatste tijd het geval. Cardano zelf werd in 2017 gelanceerd en wordt een cryptovaluta van de derde generatie genoemd. Het bouwt namelijk voort op wat Bitcoin en Ethereum hebben gedaan. In dit artikel kun je meer lezen over ADA. 

Oprichter van Ethereum 

Charles Hoskinson maakte deel uit van het team dat Ethereum oprichtte, samen met zijn medeoprichter en uitvinder, Vitalik Buterin. Hoskinson wilde echter dat het een commercieel project was, terwijl Buterin een non-profit wilde. Vanwege dit meningsverschil heeft Buterin Hoskinson in 2014 uit het Ethereum-team verwijderd. Hoskinson is in 2015 begonnen met het ontwikkelen van Cardano en deze munt heeft hierdoor veel overeenkomsten met Ethereum. Zowel Cardano als Ethereum zijn namelijk programmeerbare blockchains die andere mensen kunnen gebruiken om apps te ontwikkelen en ze gebruiken ook nog eens allebei slimme contracten. 

Breed scala aan toepassingen

Cardano is een ambitieus project en er zijn veel potentiële toepassingen voor zijn technologie in verschillende industrieën. Voor een actueel, praktijkvoorbeeld kun je denken aan Cardano’s samenwerking met het Ethiopische ministerie van Onderwijs. Cardano’s blockchain zal fraudebestendige records opslaan voor vijf miljoen Ethiopische studenten. Wanneer die studenten hoger onderwijs en banen volgen, hebben ze hun gegevens en prestaties beschikbaar op de blockchain. Daarnaast kan Cardano’s blockchain ook farmaceutische producten authenticeren om het risico van het kopen van namaakmedicijnen te vermijden. Het kan bovendien in ontwikkelingslanden worden gebruikt om de identiteit van mensen vast te leggen en om hun kredietwaardigheid aan te tonen.

Grote aantallen transacties

Via Cardano vergelijken kun je zien dat deze digitale valuta de afgelopen jaren veel meer waard geworden is. Mogelijk komt dit doordat het grote aantallen transacties aan kan. Schaalbaarheid was een probleem voor de grootste cryptocurrencies. Bitcoin verwerkt ongeveer vijf transacties per seconde en Ethereum verwerkt ongeveer 15. Dat leidt tot langzamere transacties met hogere kosten. Visa daarentegen verwerkt zo’n 1.700 transacties per seconde. In tests heeft Cardano 257 transacties per seconde verwerkt. En het is ook van plan om nog een laag, Hydra genaamd, aan zijn blockchain toe te voegen. Met deze technologie zou het mogelijk 1 miljoen transacties per seconde kunnen verwerken.

Energiezuinig

Een groot voordeel van Cardano is dat het een milieuvriendelijke cryptovaluta is. Voor een gemakkelijke vergelijking, hier is hoeveel energie Cardano, Bitcoin en Ethereum naar schatting per jaar verbruiken:

  • Cardano: zes gigawattuur
  • Bitcoin: 130 terawattuur
  • Ethereum: 50 terawattuur

Houd er rekening mee dat één terawatt gelijk is aan 1.000 gigawatt. Anders gezegd, Bitcoin gebruikt ongeveer net zoveel energie als Argentinië, dat ongeveer 45 miljoen mensen heeft. Cardano gebruikt ongeveer evenveel energie als maar liefst 600 huizen in de Verenigde Staten, wat dus vele malen lager is dan het energieverbruik van zowel Bitcoin als Ethereum.

advertentie
advertentie