Afbeelding
Brandweer Houten

Brandweerman Ruud zwaait af met groots brandweerbezoek

1 september 2021 om 15:00 Maatschappelijk

HOUTEN Na 45 jaar brandweer vrijwilliger in Houten geweest te zijn heeft Ruud Steehouder zijn helm aan de wilgen gehangen. Op 31 augustus, zijn laatste repressieve inzetdag, werd hij thuis verrast met een groots brandweerbezoek. De hele buurt liep er voor uit. Daarna volgde nog een verrassing.

LUID ALARM Achttien jaar oud was Steehouder toen hij zich aanmeldde bij de vrijwillige brandweer van Houten. Een acute blinde darmontsteking was echter de oorzaak dat hij pas op zijn negentiende zijn eerste oefenavond bijwoonde. De brandweerkazerne stond toen aan de Bernardweg waar, het andere deel van het pand in gebruik was door het consultatiebureau. Steehouder: ,,De alarmering gebeurde met luid alarm vanuit de kerktoren in het Oude Dorp.” Hij was een welkome aanvulling op de uitruksterkte vanwege zijn beschikbaarheid omdat hij veel in de Doe het Zelf winkel werkte van zijn ouders op het oude terrein van de veiling aan de Lobbedijk.

IJSPALEIS Hoeveel keren Steehouder de afgelopen jaren is opgekomen bij alarmoproepen kan hij zelf niet inschatten. Steehouder: ,,Dat zijn er ontelbaar veel. Er waren spectaculaire, grappige, zinloze, maar ook heftige incidenten bij. Niet iedereen realiseert zich dat, maar bij een reanimatie of hulpverlening heb je niet alleen te maken met het redden van het slachtoffer, maar ook met directe familieleden. Bij een overlijden is dat best heftig.”

De brand in kasteel Heemstede op 10 januari 1987 was er één van de velen. De temperatuur was zo laag dat het water op het kasteel direct bevroor en het daardoor in een waar ijspaleis transformeerde.

In totaal heeft Ruud zich 16435 dagen ingespannen als vrijwillig brandweerman, waarvan meer dan 20 jaar ook als bevelvoerder. Dat aantal dagen stond groots op het afscheidsbord dat de korpscollega’s onaangekondigd kwamen plaatsen in de voortuin. Alles wat kon rijden was hiervoor uit de post gereden, wat uiteraard de nodige nieuwsgierigheid wekte van de omwonenden. 

UITGEBLUST BANK  Ter afsluiting mocht Steehouder nog een hulpverleningsinzet doen samen met oudgedienden van het korps. Het werd een inzet/onthulling van een speciale ‘uitgeblust’ bank, die voor de kazerne van post West is geplaatst. Iedereen die 30 jaar of langer actief is geweest voor de brandweerpost zal, net als bij Steehouder het geval is, zijn of haar naam in de koperen strook van de bank ingeslagen krijgen als blijvende herinnering. 

TROTS Voor het korps blijft Ruud een man die altijd opgewekt was, enthousiast en behulpzaam bij welke activiteit ook. Trots is Steehouder ook op zijn zoon Niels: ,,Die is naast vrijwilliger ook beroepsbrandweerman geworden.” 

Door het vertrek van Steehouder en ander natuurlijk verloop is er weer plek voor nieuwe vrijwilligers. Kom ook naar de informatiebijeenkomst op 16 september. Voor vragen en aanmelden: j.de.graaf@vru.nl.

advertentie
advertentie