Het perkje
Het perkje NatuurvanVroeger Nu
ingezonden brief

Duizendschonen zijn geen anjers...

3 augustus 2021 om 07:30 Natuur en milieu

Bij het gemeentehuis van Houten is een klein perkje aangelegd om de Nederlandse veteranen te eren. Symbolisch gebruikt men hiervoor de bloem die prins Bernhard steeds in zijn knoopsgat droeg, aangezien hij steeds speciale aandacht voor de veteranen had. Maar er staan helemaal geen anjers…

Dat een gemeentehuis geen botanisch instituut is, dat is vanzelfsprekend. Op het gemeentehuis gaat men vanuit een andere optiek, met een ander doel met groen om. Ook een burgemeester hoeft geen biologie gestudeerd te hebben om die functie te kunnen vervullen. Maar het zou wel handig zijn wanneer men ten gemeentehuize zich wel door ter zake kundigen zou laten adviseren. Dat zou voorkomen dat er, zoals nu ter ere van de veteranen duizendschonen zijn geplant in plaats van de anjers

Natuurlijk, het is geen groot euvel, enkel maar een kleine blamage. Wij glimlachen erom. De duizendschoon is weliswaar familie van de anjer, maar het niet de bloem die prins Bernhard in zijn knoopsgat droeg. 

Deze vergissing was te voorkomen geweest. Als Houten ons vraagt, zijn wij in het vervolg graag van dienst. Vanuit onder meer de botanische expertise bij DeNatuurvanVroeger NU zouden wij de gemeente ter zijde willen staan, net zoals op de terreinen ecologie en landschappelijk groen erfgoed.

DeNatuurvanVroeger NU, expertise centrum voor HISTORISCH landschap & natuur.

Reactie van de Gemeente, met instemming van het Veteranencomité Houten

De anjer die Prins Bernhard in zijn knoopsgat droeg, was een zogenoemde kasvorm die niet buiten te houden is. Wij hebben daarom gekozen voor de duizendschoon. Die behoort tot het geslacht van de anjers en wordt ook anjer genoemd. Bijkomend voordeel van de duizendschoon is zijn winterhardheid; hij hoeft niet jaarlijks te worden vervangen. Het perkje bij het gemeentehuis is een plek geworden waar men het hele jaar, en vooral op Veteranendag, kan stilstaan bij de inzet van veteranen. De bloeiende witte anjers helpen ons te blijven realiseren wat de waarde en de prijs van vrijheid is.

Duizendschonen
advertentie
advertentie