Meesters in Mondzorg
Meesters in Mondzorg Meesters in Mondzorg

Slechte adem, oorzaken en oplossing

14 juli 2021 om 13:05 Zakelijk

Mondhygiënist Gabriëlle Beens Meesters in Mondzorg ziet vaak mensen in haar praktijk met een slechte adem die worden doorgestuurd door hun partner. Als dit eenmalig ontstaat door sterk gekruid eten, dan kan een mondspoelmiddel helpen. Maar komt het vaker voor, dan is het chronisch en helpt zo’n middel niet. Wat zijn de oorzaken en welke oplossingen zijn er?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een slechte adem (halitose) ,,Slechte adem is vaak een teken van iets anders, zoals een tandvleesontsteking of te veel tandplak. Het gaat niet weg met al die middeltjes, want die zijn symptoombestrijding. Die werken bijvoorbeeld wel als je te veel knoflook hebt gegeten, maar ze werken éénmalig”, zegt Gabriëlle. Niet alleen gekruid eten, koffie en alcohol kunnen slechte adem veroorzaken, maar ook roken en sommige diëten leiden hiertoe. ,,Vroeger dachten ze dat een slechte adem veroorzaakt werd door de maag. Dit is wetenschappelijk onderzocht en dit blijkt vaak niet de oorzaak te zijn, maar te veel tandplak of een tandvleesontsteking wel.”

SLECHTE ADEM BEHANDELEN Om slechte adem te verhelpen is een behandeling door de mondhygiënist nodig. Gabriëlle verwijdert dan tandsteen (verharde tandplak) en tandplak in de hele mondholte, dus ook van de tong, het gehemelte en de wangen. Daarnaast geeft ze persoonlijke adviezen voor mondhygiëne, die zijn voor iedereen verschillend, want de behandeling van slechte adem is maatwerk. ,,Elke mond is anders.” Zij adviseert over poetstechnieken en reiniging tussen de tanden. Want tandplak hoopt zich op tussen de tanden en kiezen, omdat zich daar een driehoekige ruimte bevindt. Een tandenborstel komt maar 1 mm daartussen. Terwijl een tandvleesontsteking ontstaat door opeenhoping van plak tussen de tanden en kiezen.

Een uiting van tandvleesontsteking is te veel tandplak, een slechte adem of bloedend tandvlees. Is er te veel plak in de mond, dan is een witte of gele aanslag op de tong vaak zichtbaar. 

Een onwelriekende geur uit de mond en andere problemen zoals gaatjes, tandsteen, bloedend of teruggetrokken tandvlees en verkleurde tanden kunnen voorkomen worden. ,,90 % van deze mondproblemen zijn te voorkomen,” zegt Gabrielle ,,Zorg goed voor jezelf en verzorg je mond goed. Door goede voeding te gebruiken en water te drinken. Dat laatste spoelt bacteriën gedeeltelijk weg, maar lost een slechte adem niet op.” 

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor het hele lichaam. ,,Je kunt geen goed lichaam hebben als je mond niet gezond is en omgekeerd, want je bent één geheel. Een mond doet bijna nooit pijn, dus daarom leeft het niet zo.”

Meesters in Mondzorg,
Medisch Centrum Leebrug,

Sandelhout 1 in Houten.
T: 06-25 10 25 63

advertentie
advertentie